ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

BBC: Шофьор на автомобил, оборудван със система за автопилот катастрофирал, защото играел видеоигри зад волана

27 февруари 2020 | 11:33

Снимка: Агенция "Фокус"

Вашингтон. Шофьор на модерен автомобил в САЩ, който се удари в бетонна бариера и почина малко по-късно, вероятно е играел видеоигри зад волана на автомобила си, оборудван със система за автопилот, предава британската медия BBC.

Според информация Националния борд за сигурност на транспорта на САЩ колата се е движела в полу-автономен режим, използвайки софтуера на компанията производител за автопилот. Компанията по принцип съветва водачите да държат ръцете си на волана и да внимават на пътя дори когато шофират по този начин. Въпреки това от борда смятат, че системата трябва да бъде променена, иначе ще се стигне до още подобни катастрофи.

Инцидентът се случил през 2018 г. и до този момент властите разследваха причините за него. В крайна сметка от борда са установили, че водачът не е контролирал автомобила, защото е бил разсеян от видеоигра, която е играел на своя телефон, а системата за автопилот не е могла да разпознае бетонната стена встрани от пътя, в която колата се е блъснала.

Софтуерът е способен да контролира скоростта на автомобила и дори да сменя лентите на пътя, но според критиците името „автопилот“ кара някои водачи да смятат, че колата е абсолютно автономна, когато системата е активирана, което не е вярно. От Националния борд за сигурност на транспорта смятат, че шофьорът се е „предоверил“ на системата.

Превод и редакция: Теодор Пенев