ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Правителството се отказа от купуването на самолет за сметка на спортни съоръжения и разпространение на печатни издания в страната

27 февруари 2020 | 11:06

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Правителството се отказа от новия самолет за сметка на спортни съоръжения, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Не искам ние да купуваме самолет. Мъчно ми е и за пилотите, и за екипажите, и пътниците, и за мен, но с тези пари ще покрием точките 10, 6 и 7. Чух всякакви идиоти да се изказват, че той бил много готин, но ние искаме да си купим по-хубав. Няма да си купуваме, който иска, после да купи“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Точка Б6 е свързана с осигуряването на средства по бюджета на Община Пловдив за изграждане на две спортни съоръжения – за ФК „Ботев - Пловдив“, ФК „Локомотив – Пловдив“.
Финансовият министър Владислав Горанов предложи отделените средства в бюджета да са в размер на 37 милиона. „Мисля, че по този начин нашите ангажименти към спортната общност в Пловдив да до голяма степен изпълнени“, отбеляза Горанов.
Спестените пари от решението да не се закупува нов самолет ще отидат именно в това направление.

По думите на премиера Борисов ще бъдат отделени и 3 милиона за стадиона в Шумен. „Мисля, че това е единственият областен град, който не сме подпомагали“, отбеляза Борисов.

Точка Б7 е Проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта, с които ще бъдат изградени физкултурни салони в 50 български училища, като най-голямото от тях е в Пловдив с 1 300 ученици, а най-малкото в Асеновград – с 400. С изпълнението на програмата 30 000 български деца ще получат условия за спорт.

„Средствата в размер до 25 милиона лева ще бъдат предназначени за изграждане и оборудване на физкултурни салони в българските училища с цел осигуряване на съвременна и подходяща база за практикуването на широк кръг от спортове“, отбеляза спортният министър Красен Кралев.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че парите за изграждане на физкултурни салони ще бъдат насочени към общините и по тази причина кметовете трябва да са ангажирани с дейността.
„Също и МОН. Хем да се правят бързо, хем да бъдат съпричастни. И този ангажимент изпълняваме днес“, допълни той.

Точка Б10 е свързана с възлагане на „Български пощи“ ЕАД да извършва дейност по разпространение на печатните издания на територията на страната, след като Lafka, където преди това се продаваха основните печатни издания, фалира и затвори търговските си обекти.

Теодора ПАВЛОВА