ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Министър Теменужка Петкова: Няма нищо лошо в проверките на енергийните дружества

21 февруари 2020 | 08:35

Снимка: ГЕРБ

София. Не е работа на министъра на енергетиката да коментира действията на компетентните органи, относно ареста на шефа на ТЕЦ Бобов дол. Както разбрахме очаква се в рамките на днешния ден да има повече информация във връзка с тези действия. Това каза Теменужка Петкова, министър на енергетиката в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„Първо да кажем, че в проверките от последните месеци няма нищо лошо. Проверката е такова средство, което дава възможност да се свери, така да се каже, часовника, дали се спазват съответните правила и изисквания. Така че аз не виждам нищо притеснително в тези проверки. Разбира се Министерство на околната среда и водите е компетентния орган, който издава тези комплексни разрешителни. В рамките на тези комплексни разрешителни много ясно е посочено какво има право и какво няма право да извършва съответното енергийно предприятие“, обясни Петкова.

Тя уточни, че не може да коментира дали действията на прокуратурата са свързани с Христо Ковачки. „ТЕЦ Бобов дол е енергийно предприятие, което е частна собственост, така че Министерство на енергетиката няма отношение към собствеността и към управлението на това дружество, на тази компания. Министерство на енергетиката отговаря като цяло за сигурността на доставките, отговаря и за дружествата в рамките на държавната енергетика, които не са никак малко и където задачите, които трябва да решаваме са много сериозни“, каза още енергийният министър.

„Пак ще кажа не е работа на министъра на енергетиката да прави подобни коментари, има компетентни органи, те са тези, които в рамките на техните законови правомощия ще изяснят всички обстоятелства“, допълни още Петкова.

Свързани новини