ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Евдокия Манева, бивш министър на околната среда и водите: Необходим е контрол, а не задължителна процедура по ОВОС за инсталациите за изгаряне на отпадъци

14 февруари 2020 | 19:51

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Необходим е контрол, а не задължителна процедура по ОВОС за инсталациите за изгаряне на отпадъци. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Евдокия Манева, министър на околната среда и водите в периода 1997 – 2001 г., и зам.-министър в три правителства. Тя уточни, че има вратичка в закона, която позволява експерименталното горене на отпадъци. Манева обясни, че голяма част от топлоелектрическите централи са получили временно разрешително за изгаряне до 500 т. отпадъци. Манева уточни, че целта е била да се установи дали дейностите на инвеститорите създават рискове за населението. Според нея много предприятия са покривали критериите при оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), но след това не изграждали очистни съоръжения.

„Това е една наистина хубава процедура, която на най-ранен етап отстранява всякакви рискове за околната среда, но няма по-важен момент от компетентния принципен и безкомпромисен контрол – нещо, което за съжаление липсва. Това, че в момента имаме в цялата страна не само нерегламентирано изгаряне на отпадъци, има нерегламентирано депониране на отпадъци на промишлени площадки, на стари депа, които трябваше да бъдат рекултивирани, които създават не по-малко рискове за околната среда. Има невероятни нарушения в областта на отпадъците“, подчерта бившият министър на околната среда и водите.

Евдокия Манева каза още, че има отсъствие на управление в сектор околна среда и води. Тя допълни, че оценката на въздействието върху околната среда няма да реши проблемите, защото администрацията не работи.

„В Министерството има зам.-министър, който е ресорен и отговаря за тази дейност, има цяла дирекция, която се занимава с тези дейности, и има 16 инспекции, на които работата им е да контролират тези неща“, посочи Манева.

Цоня СЪБЧЕВА