Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Independent: Борис Джонсън отлага посещението си в САЩ заради гневен телефонен разговор с Доналд Тръмп

14 февруари 2020 | 18:16

Снимка: CNN

Лондон. Предполага се, че премиерът Борис Джонсън е отменил плановете си за посещение в САЩ през пролетта на фона на напрежение с президента на САЩ Доналд Тръмп заради решението да разреши на китайската фирма Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата на Великобритания, пише британският вестник The Independent.

От правителството отрекоха, че премиерът е принуден да отложи пътуването си заради решението за Huawei, което според съобщения, е довело до ярост Тръмп по време на телефонен разговор с Джонсън.

Очакваше се, че премиерът ще замине за Вашингтон в началото на годината, за да проведе среща на високо равнище с президента, на която трябваше да се обсъди изгодна търговска сделка между двете страни. Но се предполага, че пътуването е отложено за юни, за да съвпадне със срещата на лидерите на Г-7 в Кемп Дейвид, Мериленд.

Говори се, че президентът на САЩ е изключително ядосан заради отказа на Джонсън да забрани Huawei, което според Вашингтон може да представлява заплаха за сигурността поради връзката на фирмата с правителството на Китай. Huawei категорично отхвърли твърденията.
Напрежението между двете страни остава и заради отказа на Вашингтон да екстрадира Ан Сакулас, която е обвинена в смъртта на британския младеж Хари Дън.

От правителството настояха, че премиерът се е съсредоточил върху изпълнението на „вътрешния“ дневен ред, при което източници утвърждават, че той многократно е искал да бъдат съкратени пътуванията му извън страната, за да може да се съсредоточи върху своята вътрешна програма.

„Премиерът очаква с нетърпение посещението си в САЩ и ще поддържа връзка с администрацията“, заяви говорител на премиера, след като бе зададен въпрос дали посещението е отложено заради решението за Huawei. „Ще добавя, че той сега е съсредоточен върху провеждането на амбициозна вътрешна програма на правителството и на повишаване на нивата в цялата страна…“.

Говорителят заяви, че Великобритания „продължава да поддържа отлични отношения със САЩ“, когато го попитаха дали премиерът не е добре дошъл във Вашингтон.

„И ние, и САЩ ясно заявихме за нашите намерения да се постигне споразумение за свободна търговия и да работим върху това, както се посочи преди седмици или повече. Всичко е готово и може да започне“, отбеляза говорителят, отговаряйки на въпрос какво означава закъснението на търговските преговори между САЩ и Великобритания.
Това се случва след съобщенията, че президентът е бил вбесен, когато Джонсън му съобщил за решението за Huawei.

Превод и редакция : Мария Факова