РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Златка Петрова, историк: Достойна и забележителна е биографията на Пейо Шишманов

14 февруари 2020 | 16:33

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Достойна и забележителна е биографията на Пейо Шишманов. Това каза историкът Златка Петрова от Регионален исторически музей – Смолян в интервю за Агенция „Фокус“ по повод рождението на Пейо Шишманов.
Тя изброи акценти от жизнен и революционен път на Шишманов.
„Той е роден в известното комитско село Карлуково, днешно Славейно, Смолянска област, на 14 февруари 1876 г. Произхожда от известния славейновски род Шишмановци, който в края на ХIX и началото на ХХ век оставя важна следа в обществено-историческото и културно развитие на Среднородопието. Син е на известни родолюбец и общественик Иван Кехая Шишманов. Началното си образование получава в родното си село. След това продължава в Пловдивската гимназия“, каза още Петрова.

По думите й през 1898 г. е приет във Военното училище в София. „Сред юнкери и преподаватели, той е завладян от идеите на тайната Македоно-одринска революционна организация. Именно тук той се запознава с революционните дейци Гоце Делчев, Дамян Груев и Лазар Маджаров. Този факт се оказва решаващ за по-нататъшното му развитие“, обясни историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст четете по-късно в раздел „Мнение“