Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

РИА Новости: Путин и Зеленски проведоха телефонен разговор

14 февруари 2020 | 15:29

Снимка: ТАСС

Киев/Москва. Владимир Путин и Владимир Зеленски обсъдиха по телефона подготовката за следващата среща на лидерите на „Нормандската четворка“, съобщиха от кабинета на президента на Украйна,цитирани от РИА Новости.

Лидерите отбелязаха необходимостта от засилване на работата на контактната група за Донбас в Минск. Освен това президентите се съгласиха, че трябва да се наблегне на размяната на затворници.

„Нормандската четворка“ е съставена от държавните ръководители на Русия, Украйна, Германия и Франция,. Тя се явява основен преговорен формат за търсене на разрешение на конфликта в Източна Украйна. През 2015-2016 г. страните постигнаха споразумение за демаркационната линия и изтегляне на тежкото оръжие, подготвиха среща в Минск, която доведе до подписването на Минските споразумения.

На последната среща на върха в Париж на 9 декември 2019 г. участниците приеха комюнике, в което подчертаха, че Минските споразумения остават основа за работа на формата. Киев, Донецк и Луганск обещаха:
—Изтегляне на силите в три нови участъка по линията на съприкосновение;
—Отваряне на нови контролно-пропускателни пунктове;
—Напредък при разминирането;
—Обмяна на държани лица;
—Да се закрепи в украинското законодателство „формулата на Щайнмайер“;
—Координиране на всички правни аспекти на специалния статут на Донбас, за да се гарантира непрекъснатото му функциониране.

Засега от този списък е извършена само размяна на задържани лица. Москва многократно подчертава, че Киев избягва изпълнението на задълженията, а именно от това зависи координацията с Русия за следващата среща.

Превод и редакция: Юлиян Марков