СофияВИЖ ВСИЧКИ

Кметът Йорданка Фандъкова: Отчитаме 3,5 % ръст на чуждестранните туристи в София, спрямо миналата година

14 февруари 2020 | 13:36

Снимка: "Фейсбук" профил на Йорданка Фандъкова

София. По данни на Националния статистически институт туристите, които през 2019 година, са посетили София, са над 1 милион и 160 000, като това е с 3,5 % повече в сравнение с предходната година. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на откриването на Седмата годишна среща на Националния борд по туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

В челните места са чуждестранните туристи от Германия, Израел, Гърция и Италия, които по думите на столичния кмет, са традиционни пазари за София. Увеличава се и броят на туристите от далечните държави като САЩ, Канада и Австралия.

София е привлякла половината от чуждестранните инвестиции в страната, като туризма, заедно с останалите сфери на услугите: търговия и транспорт, заемат 35 % от преките чуждестранни инвестиции.

София е на второ място в Европа и по ръст на чуждестранните посетители според годишната класация на Мastercard global destinations cities index за 2018 година. Също така е и сред петте европейски града с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 – 2017 година.

Столицата е класирана и на трето място като най-конкурентната европейска туристическа дестинация сред 56 от най-популярните градове на континента.

Теодора ПАВЛОВА