РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Пламен Митев: Обществен смут ще предизвикат новите документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир

14 февруари 2020 | 12:43

Снимка:

София. Обществен смут ще предизвикат новите документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир. Това каза проф. д-р Пламен Митев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, по време на представянето на разчетените „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Искам да изкажа благодарност към колегите от Национален музей „Васил Левски“ – Карлово. Въпросът да намериш документи за най-драматичния период от живота е въпрос на шанс и находчивост. Усилията на НПО и държавните институции са без успех", каза проф. Митев.

Историкът поясни, че новите документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир са 16 наброй. По думите му информацията от тях ще предизвикаме бурни дебати.

"Излиза нова информация, която ще подложи на корекция това, което знаем до момента", каза той.

„Новите документи могат да предизвикат смут, защото преди самия обир турските власти знаят поименно участниците. В края на септември преди обира властите знаят поименно всичко. Софийската комисия предлага смъртни присъди на 4-5 човека, ние знаехме, че са две на Димитър Общи и Васил Левски. Според мен става дума за председателите на комитетите в Тетевен и Етрополе“, допълни още проф. Митев.

Виолета СИМЕОНОВА