Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express (Косово): Сърбия и Косово подписаха споразуменията за магистралите и железопътния транспорт между Белград и Прищина

14 февруари 2020 | 12:37

Снимка: RTK

Белград/Прищина. Косово и Сърбия подписаха два документа за намеренията им да възстановят транспортните и железопътните връзки между двете страни, пише прищинското издание Gazeta Express.

Споразуменията бяха договорени с посредничеството на специалния представител на САЩ в диалога между Белград и Прищина Ричард Гренел.

Церемонията по подписването се състоя малко преди началото Мюнхенската конференция по сигурността. На нея присъстваха президентът на Косово Хашим Тачи и неговият сръбски колега Александър Вучич, както и самият Гренел.

„Още едно постижение! Първо, споразумението за въздушния транспорт, а днес подписваме и сделката за железопътните линии и магистралите между Косово и Сърбия. Благодарим на (президента на САЩ) Доналд Тръмп за неговото лидерство, и на Ричард Гренел за посредничеството. Това е голяма стъпка в постигането на мирно споразумение между двете държави“, написа президентът на Косово в социалната мрежа „Туитър“.

С тези документи, Косово и Сърбия изразяват готовността си да бъде възстановен транспорта по железопътните линии и магистралите между страните. Ричард Гренел по-рано се зарече, че като медиатор между двете държави, той ще се фокусира на това да помогне на Белград и Прищина да превъзмогнат всички продължаващи проблеми, свързани с икономиката. Това ще помогне да се постигне трайно нормализиране на отношенията, което е необходимо на Косово и Сърбия, за да си осигурят те устойчиво икономическо развитие, което да доведе чуждестранни инвеститори в Западните Балкани.

По-рано Гренел сътрудничи и в другото споразумение, свързано с въздушния транспорт между Белград и Прищина.

Превод и редакция : Теодор Пенев