Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP/About Hungary: Унгария ще проведе национално консултативно допитване за премахване на затворнически обезщетения и сегрегация на цигани

14 февруари 2020 | 12:15

Снимка:

Будапеща. Дясното правителство на Унгария планира следващия месец да се допита до своите граждани, за да определи дали съдилищата трябва да спрат да компенсират финансово ромите за дискриминация и затворниците за лошите условия в пренаселените затвори, предава AFP.

Проучването ще бъде сред домакинства в цялата страна по въпроси „за възстановяване на реда и моралния ред“ и по-специално законовите решения относно случаите на пренаселеност на затворите и училищната сегрегация, заяви в четвъртък началникът на администрацията на премиера Виктор Орбан Гергели Гуляш.

„Правителството има ясен отговор и становище по тези въпроси, но се нуждае от социална подкрепа за него“, каза Гуляш пред репортери в Будапеща.

Миналия месец Орбан каза, че обикновените унгарци са разгневени от съдебните решения жалби на затворници заради жизнените и санитарни условия в затворите и обвини адвокатите, че „правят бизнес“ с осъдени. През януари правителството обяви, че спира да изплаща на затворниците обезщетения, които ги компенсират за лошите условия в пренаселените затвори. Премиерът разкритикува „прекалено толерантните и абсурдни“ законови разпоредби, предвиждащи тези компенсации

От септември миналата година Виктор Орбан отказва да плати 300 000 евро обезщетение на ромски семейства, осъдили властите, че са допуснали сегрегация в училище на около 60 ромски деца. Той каза още, че е „дълбоко несправедливо“ ромските семейства да получават пари, „без да работят за това“.

Вместо това, добави той, ромите трябва да получат програми за обучение като компенсация в случаите на сегрегация в училище.

Правозащитни групи, ромски представители и адвокати заявиха, че забележките на Орбан засилват допълнително предразсъдъците срещу ромите, най-голямата малцинствена група в Унгария, и показват пренебрежение към нормите на правовата държава и съдебната независимост.

Сегрегацията по етнически признаци е незаконна в Унгария, но практиката е широко разпространена, особено в райони с голямо ромско население.

Проучването е най-новото от поредица финансирани от данъкоплатците национални консултации, включващи въпросници, изпращани до домакинствата, и придружаващи кампании за обществена информация.

Подробности за въпросите на новото проучване ще бъдат публикувани следващата седмица, а въпросниците ще бъдат изпратени следващия месец, съобщи Гуляш.

Първата национална консултация през 2015 г. включва въпросник, който задава въпроси на домакинствата за „имиграцията и тероризма“. Това проучване беше остро критикувано, по-специално от агенцията на ООН за бежанците UNHCR, която изрази „шок“ от въпросите си и заяви, че може те да засилят ксенофобията в страната на ЕС.

Друга кампания, озаглавена „Да спрем Брюксел“, помоли гражданите за съвет как да се справят с политиките на Европейския съюз, за които правителството заяви, че заплашват независимостта на унгарците.
ЕС критикува остро правителството на Орбан, което дойде на власт в края на 2015 г., за рязко ограничаване на независимостта на съдилищата, както и за ограничаване на свободите на медиите.
***
Електронното издание About Hungary съобщава, че по време на конференцията на унгарската управляваща партия „Фидес“ в Балатонфюред, премиерът Виктор Орбан е обявил, че започва ново национално консултативно проучване, фокусирано върху затворите и училищата.

Новото национално допитване ще бъде фокусирано върху „затворнически сделки“, случаят със сегрегация на роми в Гьонгьонспата и корупцията на съдиите.

Според MTI, депутатите от „Фидес“ ще проведат среща на парламентарната група следващата седмица, на която ще бъдат обсъдени „затворническия въпрос“ и проблема с компенсациите на сегрегирани роми в училищата.

Управляващата партия разкритикува съдилищата за присъждане на обезщетение за лишените от свобода, които се оплакват от лоши условия в затвора, настоявайки, че някои адвокати експлоатират системата, като претендират за огромни суми.

На дневен ред беше и дело във връзка с училищната сегрегация. Правителството обжалва решение на съда за присъждане на парично обезщетение на ромите, които са сегрегирани в училище в Гьонгьоспата, в Северозападна Унгария.

Правителството е поискало от Курията, Върховният съд на Унгария, ускорена процедура. Групата заяви в изявление, че тези случаи „обиждат чувството за справедливост на хората“.

Депутатите от „Фидес“ също ще обсъдят правилата за пробация в контекста на неотдавнашните убийства на две деца в Дьор в Северозападна Унгария. Те ще разгледат и защитата на границите в светлината на увеличаващия се миграционен натиск и неотдавнашния опит на група мигранти да щурмуват границата.

Превод и редакция: Иван Христов