ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Министър Десислава Танева: За миналата година са изградени близо 8500 декара нови лозови насаждения

14 февруари 2020 | 11:43

Снимка: МЗХГ

Русе. За миналата година са изградени близо 8500 декара нови лозови насаждения. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти при участието си в ритуала по рязане на лозя, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Искам да пожелая на всички производители една много добра година. От всяка гледна точка дано Господ е с тях да има добро време за добра реколта, да има добри производители, които да купят реколтата, които да дадат очакваната цена и всеки да получи дохода си. Това е въпрос на един свободен пазар и се надявам тази година да бъде по-добра от предходната, през която имаше проблеми с изкупуването", обърна се тя към лозарите.

"Във време изключително важно за това на къде ще продължи българското земеделие, на прага на новия програмен период, на новата общостопанска политика 2020 година, ключова за новата ОСП. Очакваме приключването на всички европейски актове, които ще ни дадат регулаторната рамка, по която България да разработи своя национален стратегически план и съгласно поетия от нас ангажимент в края на тази година да представим първия вариант първия национален стратегически план за земеделието за новата ОСП. В него ще намери място и сектора лозарство и винарство като националната лозаро-винарска програма ще бъде част от този национален стратегически план. Това е и новото и част от реформата на ОСП. В България секторът се развива във възходящ темп в последните няколко години. Включително и прилагайки националната програма. Имаме малко над 60 хиляди хектара от лозови насаждения. Една част от тях, по-малка част, разбира се, изградени с помощта на мярка по тази програма „конверсия на лозя“, допълни Танева.

"В България се засаждат традиционните бели и червени, както и нови такива. Разбира се, нашите производители на вино трябва да отговорят на търсенето на пазара, такъв какъвто е. 61 % общо от всички лозови насаждения са вписани в европейския регистър за защитено географско указание, защитено наименование на произход. Това е много важно, защото това дава възможност на съответните производители да се брандират за съответния регион, за съответното качество, което е едно и също и би следвало да даде по-добри възможности", каза още министърът.

"Включително и да се възползват от новата лозаро-винарска програма. Тя стартира миналата година. Първият прием, който ние ще отворим на 17-ми февруари по тази програма ще е за промоции в трети страни. Тя е с по-добри условия за точно такива вина, произведени от такива вина, произведени от такива насаждения. Надяваме се наистина тя да помогне на земеделските производители. Тя е с променени условия в посока по-добри за производителите на вино. Тази програма за тази година ще отворим и мярката за подкрепа за застраховането. Ще отворим на 4-ти май. Досега не е отваряна по старата програма. Трябва всички да се замислим и да работим в посока как да подкрепим всички мерки, които са превенция за последствията от климатичните изменения, на които всички сме свидетели", каза още Танева.