ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Ивелина Василева, ГЕРБ: Независимо от вида и количеството на отпадъка на инсталациите предлагаме задължителна процедура по оценка на въздействието на на околната среда

14 февруари 2020 | 10:33

Снимка: ПП ГЕРБ

София. Независимо от вида и количеството на отпадъка на инсталациите предлагаме задължителна процедура по оценка на въздействието на на околната среда (ОВОС). Това каза по време на брифинг в Народното събрание председателят на Комисията по околна среда и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Превенцията и контролът са най-важни. Промените, които предлагаме в Закона за опазване на околната среда са свързани с предложение за изменение в тялото на закона и приложение 1 към него. Както знаете, нашето законодателство изцяло транспонира европейското. Към настоящия момент предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден. Тези, които изгарят до 100 тона, са включени в приложение 2, което изисква преценка. Това, което ние предлагаме независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор представи инвестиционно намерение било то за изграждане, за разширение, за допълнение на инсталация, независимо от вида и количеството на отпадъка, процедурата, която да бъде приложима да бъде задължителна оценка на въздействието на околната среда“, заяви още Василева.

Тя поясни, че това е най-тежката процедура. „Така нереченият дълбок ОВОС, който изисква както компетентни становища от екологичните органи, така и от здравните инспекции. Изисква и участие на заинтересованата общественост в процедурата както чрез становища, така и чрез участие в обществените обсъждания. По този начин ние гарантираме превантивния контрол“, допълни Василева.
Деница КИТАНОВА