РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Николай Овачаров, археолог: Делото на светите братя Кирил и Методий е фундаментално и не трябва да ги разделяме

14 февруари 2020 | 10:17

Снимка: Николай Овчаров - личен архив

София. Делото на светите братя Кирил и Методий е фундаментално и не трябва да ги разделяме. Това каза археологът проф. Николай Овчаров в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Успението на св. Константин Кирил-Философ на 14 февруари.

„Кирил е особено важен с това, че той отстоява тази писменост и правото на славяните да имат своя писменост, за което до голяма степен заплаща с живота си. Именно Кирил Философ е човекът, който поставя началото на един процес, който ще завърши в Средновековна България“, обясни археологът.

По думите му делото на светите братя Кирил и Методий е фундаментално. „Не трябва да ги разделяме един от друг. Няма съмнение в това отношение, защото те и въобще тази група книжовници, създават в рамките на няколко десетилетия славянската писменост, която реално погледнато в първия си период е старобългарската писменост. В началото на делото на Кирил, който никога не е идвал в България. Нещата се развиват доста по на Запад – във Велика Моравия и на други места, където се създава първия вариант на писмеността, а именно глаголицата“, обясни археологът.
Зорница КОСТАДИНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”