Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Politico: Какво може да се обърка с отбранителния план на Европа?

13 февруари 2020 | 09:18

Снимка: Министерство на отбраната

Лондон. Европейският съюз вече си има „геополитическа Европейска комисия“, или с други думи е устремен да поеме повече отговорности по отношение на собствената си сигурност – амбициозен план за развитието на европейското отбранително сътрудничество и на военната наука и технологии. Какво може да се обърка? На този въпрос отговарят от европейската редакция на списание Politico.

Какво може да се обърка? Много.

Отбраната е сърцето на националния суверенитет. И дори по-ентусиазираните за общата отбрана правителства, като Франция например, не са твърде мотивирани да разпръскват силите си, а другите страни в Централна Европа разглеждат НАТО и САЩ като своя основен и надежден защитник.

Строежа на Европейски отбранителен съюз при всяко положение ще бъде дълъг процес, но има поне четири начина, по които тази инициатива може да претърпи епически военен провал.

Хляба преди оръжията

Най-непосредствената опасност може да се крие в дългосрочния европейски бюджет. Комисията предложи 13 млрд. евро за ко-финансиране на междуграничните военни техлологии и развитие. Това ще е така наречения Европейски отбранителен фонд, и той ще бъде първият опит ЕС да ползва бюджета си за отбрана – и за да подчертае този приоритет Брюксел създаде канцелария за отбранителните индустрии и космоса в Европейската комисия за вътрешния пазар, ръководена от Тиери Бретон.

Целта е правителствата да произвеждат оборудване съвместно и да избегнат дублиране на военна техника и технологии (и зависимост от Вашингтон), и така този фонд предлага стимули за компаниите и центровете за изследвания да си сътрудничат, понеже всеки проект трябва да включва поне по трима участници от три европейски страни.

Разбира се, това ще се случи само ако има достатъчно пари, които да бъдат предложени като стимул – нещо, което вече е под съмнение, защото споровете за новия седемгодишен бюджет на ЕС продължават.

Под натиск да бъде запълнена финансовата дупка, която Брекзит ще остави в ЕС, финландското европейско президентство предложи намаляването на парите по фонда за отбрана.

Европейските битки за бюджета по принцип свършват като старите фондове и програми остават, за сметка на новите по множество вътрешни причини. Иновативните програми най-често биват отхвърляни в последните дни на спора. Хляба преди оръжията – така вероятно ще се случи и този път.

След като обяви „стратегическата си автономия“ и си постави за цел изграждането на отбранителна индустриална и технологична база, която да съответства на геополитическите му амбиции, ЕС може да е на път да се напъне и да роди мишка. И да предизвика смеха на Москва, Вашингтон и Пекин.

Колебания и мрънкане

Друг зловещ показател за пропастта в идеите за обща европейска отбрана е неспособността на националните правителства да се споразумеят как да се справят с последните кризи в двора на Европа и нежеланието да предприемат решителни действия.

От началото на годината министрите на външните работи на страните не могат да решат дали, и каква военна роля ЕС трябва да изиграе за да сложи край на гражданската война в Либия, която представлява заплаха за сигурността за Европа.

Те наложиха само символични санкции на Турция,заради сондажите в изключителната икономическа зона на Кипър, член на ЕС. И те се опитваха дълго време да заемат съвместна позиция по плана на президента на САЩ Доналд Тръмп за израелско-палестинско мирно уреждане – план, който унищожава десетки международни резолюции в полза на Израел.

Това кара ЕС да изглежда безсилен и без влияние в собствения си двор, докато други участници като Русия и Турция се намесват много по-решително.

Новият ръководител по външната политика на Общността Жосеп Борел обяви амбициите си да изпрати военна мисия на ЕС, за да приложи спазването на мирните споразумения в Либия, и да наложи системно нарушаваното оръжейно ембарго на ООН над северноафриканската страна. Но междувременно Франция подкрепя генерал Халифа Хафтар и неговите сили, които се борят срещу поддържаното от Италия правителство в Триполи на Файез Сарадж, и така обща европейска сила в Либия изглежда все по-малко вероятна.

„Не е тайна, че по този въпрос, ние европейците страдаме от вътрешни разделения и не сме достатъчно обединени (…) за да представим обща позиция, която да ни даде сила“, каза Борел в Берлин.

Гладко протичаща мисия

Понеже ЕС е обременен с множество процеси за вземането на всяко решение, много от които изискват единодушие от всички страни-членки, коалициите от страни от Общността вероятно ще са предпочитаната опция за намеса във всички, освен по-малко рискованите военни конфликти.

Опасността обаче е, че такива коалиции вероятно ще се впуснат с прекомерна доза оптимизъм или пък с недостатъчно сили в мисиите си, след което ще се натъкнат на неприятности и в крайна сметка отново ще имат нужда от помощта на САЩ.

Това се случи в Босна през 90-те години, когато водените от Великобритания и Франция мироопазващи сили под знамето на ООН бяха безсилни наблюдатели или дори цели за босненските сърби, докато президентът на САЩ Бил Клинтън не поведе въздушната кампания на НАТО, с която прекрати конфликта, за срам на европейските сили.

Четвърт век по-късно и виждаме как Франция се опитва да създаде европейска коалиция, която да опази свободата на корабоплаването в Ормузкия проток, пътя към Персийския залив, след като там се случиха множество нападения срещу плавателни съдове, които са приписвани на Иран. Франция се опитва също така да разположи спецчасти срещу радикалните ислямисти в региона на Сахел, Африка.

Париж обаче не може да си осигури помощта на другите страни за инициативите си. Холандия и Дания изпратиха по един военен кораб за мисията в залива, докато Белгия, Германия, Италия, Гърция и Португалия обещаха „политическа“ подкрепа. Естония и Чехия са единствените страни, които обявиха, че ще изпратят спецчасти в Сахел.

Европейската военноморска мисия в Ормузкия проток, започната през януари и базирана в Абу Даби цели да създаде условия за „деескалация и да спомогне за жизненоважните дипломатични усилия“ за регионална стабилност и диалог. Иран обаче може да види нещата другояче. Какво се случва ако Революционната гвардия нападне европейски патрулен кораб?

Френската страна твърди, че европейската мисия е независима, но подкрепяща американските сили за сигурност в региона на залива, към които Великобритания се присъедини, след като Техеран временно конфискува кораб на Лондон по-рано през 2019 г. Какво ще се случи ако нещата загрубеят? Дали Париж няма да трябва да звънне на Чичо Сам за помощ, въпреки неразбирателствата с Вашингтон за политиката за „максимален натиск“ над Техеран?

Изключването на Великобритания

Великобритания може вече да не стои на пътя на европейската отбранителна интеграция, но Брекзит въпреки това може да подкопае военните амбиции на Общността.

Великобритания допринасяше за 25% от военния бюджет на ЕС и Лондон, заедно с Париж, е най-активната ядрена сила в Общността, с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Освен това Великобритания има и най-голямата военна индустрия и силни разузнавателни служби.

След като премиерът на страната Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС, но тя да остане посветена на европейската отбрана – чрез НАТО – изглежда малко вероятно Лондон да реши да се присъедини към военните операции на Общността, където да има думата по-малко дори от страна-членка.

Освен това европейската отбранителна интеграция може да се натъкне на трудности, ако производителите на военна техника на Великобритания бъдат изключени от проектите на фонда за отбрана, а компаниите трябва да се справят с митнически проверки.

Европейската отбрана може да се окаже най-потърпевша от търговската война между Великобритания и ЕС. Франция предложи да се предостави на Великобритания място в бъдещия Европейски съвет за сигурност, който да обсъжда общите стратегически предизвикателства. Но е трудно да си представим, че британските и европейските сили ще предприемат съвместни мисии или военни проекти, ако Лондон и Брюксел са в битка за митата, квотите и регулациите .

А ако се стигне до Брекзит без сделка, това окончателно може да обезоръжи Европа.

Превод и редакция : Tеодор Пенев