ВарнаВИЖ ВСИЧКИ

Ученик от Варна спечели първо място в състезание за гмуркане на Карибите

11 февруари 2020 | 14:40

Снимка: Агенция "Фокус"

Варна. Ученик от Варна спечели първо място в състезание за гмуркане на Карибите. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Ива Панева, ръководител на проект за обмен на опит и знания между ученици от Полша, Испания, Франция, България, Унгария и Кипър.
Тя посочи, че Карибските острови са далечна дестинация, която обикновено се свързва с екзотични пътешествия. Въпреки това варненски ученици и техните учители са имали възможността да прекарат една седмица на остров Гуаделупа част от Карибските острови, по международен европейски проект за обмен на опит и знания между ученици от Полша, Испания, Франция, България, Унгария и Кипър. Проектът „ГЕОПАРКОВЕ – природно и културно наследство, обединяващо ученици и учители от Европа“, в сектор училищно партньорство, което продължава между 2018-2020г. Като партньор от българска страна е гимназия „Конто трейд“ във Варна, участва в различни мобилности и провежда интердисциплинарни занимания по Биология, Геология, География, Езиково обучение, Природни науки и Изкуство.

„Въпреки че звучи невероятно, остров Гуаделупа, известен с какаото и джунглата си, намиращ се в Северна Америка в Карибския регион, е част от Европа, тъй като официално се смята за френска територия. Франция все има още 11 отвъдморски департаменти и територии, които са под френски суверенитет извън европейския континент. Варненските ученици и учители участваха в интензивни обучителни дейности на острова, които включиха изкачването на вулкана Ла Гранд Суфриер, където със специални противогазови маски имаха възможност да видят отворите на кратера, намиращ се на 1,467 m. Изкачването е трудно, често както се случва и на участниците под неспиращ дъжд, но дава възможност да се види отблизо активния вулкан, един от най-видните геоложки феномени на острова“, разказа още Ива Панева.
Друго предизвикателство в програмата е било преминаване с канута до по-малки острови и гмуркане с цел изследване на морските подводни красоти.

По време на гмуркането учители и ученици виждат десетки разноцветни риби и подводни костенурки. Учениците участват и в уъркшоп по плетене на кошници от палмови листа и други местни занимания.

Най-големият успех по време на проекта е състезанието по подводно ориентиране, в което се включват над 30 ученици от шестте държави.

С компас и специален лист и молив за използване под вода, участниците трябва да се ориентират и открият всички посочени елементи по картата. Варненският ученик, Кристиан Пандовот Варна, успява да се класира на първо място и взима специална награда.

„Посещаването на екзотичната дестинация с учебна цел дава възможност на младите варненци и техните учители, сред които световният шампион за ветерани по борба Неделчо Панев, да осъществят един пълноценен културен обмен, който да предадат на своите съученици и колеги“, каза в заключение ръководителят на проекта.

Десислава ВАСИЛЕВА