ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Икономистът Георги Вулджев: Би било голяма грешка на българските политици да прибързват с членството ни в Еврозоната

28 януари 2020 | 16:55

Снимка: Личен архив

София. В настоящия момент би било доста голяма грешка от страна на българските политици да бързат за присъединяване към Еврозоната, защото въобще не сме сигурни как ще се развие Европейският съюз през следващите няколко години. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ икономистът Георги Вулджев в коментар на социологическо изследване на „Тренд“ за нагласите на българите спрямо членството на България в Еврозоната.

Той посочи, че от социологическото проучване проличава голямото разминаване в нагласите на политическата класа и обществото относно приемането на еврото. Точно поради тази причина, според Вулджев, трябва да има широк обществен дебат, а ако се наложи, дори референдум по въпроса.

„Точно 54% от българите, според социологическата извадка на „Тренд“, смятат, че трябва да се проведе референдум по отношение на присъединяването към еврото. Точно 50 % пък са против присъединяването ни към Еврозоната. Едва 19 % категорично подкрепят България да приеме еврото. Тези данни много ясно показват, че като цяло в момента няма никакъв консенсус сред българското население по този въпрос, за разлика от политическата класа, която твърдо е решена да се присъединим към Еврозоната. Има доста сериозно разделение между това как политическата класа вижда бъдещето на България по отношение на Еврозоната и това какво българският народ мисли по въпроса“, допълни икономистът.

По думите му в момента минусите от членство в Еврозоната надхвърлят възможните плюсове, тъй като Еврозоната е в икономическа стагнация, а бъдещите реформи в Европейския съюз са все още неясни.
„Страни като Германия и Италия са на ръба на рецесията през последната една година. Не е ясно какво ще е бъдещето на Съюза. Заговори се от страна на новия президент на Европейската централна банка за потенциално реформиране на така наречените маастрихстки правила, които всички в Евросъюза трябва да спазват. Тоест може да има фундаментално предоговаряне на условията на Еврозоната и от това може би някакви структурни реформи, от които ЕС има крещяща нужда, защото още не се е възстановил от последната голяма финансова криза. И проблемите, които доведоха до тази тежка криза в Еврозоната все още не са изчистени“, обясни Вулджев.

Теодора ПАВЛОВА

Целия текст на интервюто четете утре в „Мнение“