ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Лъчезар Богданов, икономист: Има забавяне на икономическия растеж през последната година

28 януари 2020 | 09:25

Снимка:

София. Има забавяне на икономическия растеж през последната година. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът Лъчезар Богданов. Той допълни, че има по-бавен икономически растеж в Китай, а в Еврозоната по-слабо индустриално производство и износ. Богданов уточни, че търговските спорове са също фундаментални въпроси за бъдещето на глобалната търговия, а Брекзит и политическата несигурност оказват влияние на икономиката.

„Има редица процеси, които текат извън България и оказват влияние. Най-малкото , българската икономика изнася близо 69% от стоките си за пазари в ЕС. Връзките са доста сериозни и очевидни, за да игнорираме това какво се случва навън“, коментира той.

Лъчезар Богданов обърна внимание, че големият въпрос на икономики като българската е как, стартирайки от по-ниски доходи и по-ниска производителност, дългосрочно да станат по-развити и да се доближат до тези на богатите и развити страни. Според него това е проблем както на развиващите се икономики в Азия и Латинска Америка, така и на тези в Източна Европа. Трябва да се възползваме от членството си в общия пазар на ЕС и максимално да използваме това за повече инвестиции, внедряване на технологии и съответно по-висока производителност и по-високи доходи, каза още икономистът.

Биляна БОЗИНАРЕВА