ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

„Воля“ допуска вероятност да подкрепи вота на недоверие, но ще помисли още (ОБЗОР)

18 януари 2020 | 00:23

Снимка: Агенция "Фокус"

София. „Воля“ допуска вероятност да подкрепи вота на недоверие, но ще помисли още. Това бе резултатът от консултациите между БСП и „Воля“. Това бе втората среща на опозицията с парламентарно представените политически сили. В четврътък от левицата се срещнаха с ДПС. От 15 януари социалистите са готови с мотивите си за вота и предстои да го внесат на 20 януари в деловодството на Народното събрание. Вотът на недоверие бе обявен в края на миналата година и на тема околната среда и води. Това ще е четвъртият вот на недоверие на опозицията срещу кабинета „Борисов“ 3.

Народният представител от ПГ на „Воля“ Кръстина Таскова заяви след консултациите, че на този етап, ако вотът на недоверие бъде внесен от БСП, има вероятност от „Воля“ да го подкрепят. „Изслушахме мотивите на БСП. Интересни неща ни споделиха. Искам да ви кажа, че тепърва, ако такъв вот на недоверие бъде внесен ще обсъдим конкретно. Мотивите са много повече от това, което те успяха да ни представят. Ще вземем нашето решение, ако такъв вот бъде внесен. Това, което ние наблюдаваме в последно време е, че ако министър Горанов каже ,че намалява субсидията, те могат да променят своето решение. Те показват, че в някои отношения работят заедно с управляващите. Нека да изчакаме да бъде внесен вота", допълни още Таскова.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев също направи коментар от името на социалистите след консултациите. "В продължение на близо 50 минути представихме нашите мотиви на народните представители от "Воля". Изключително продуктивен разговор. Експертен също така разговор. Всички техни зададени въпроси получиха отговор. Съгласиха се с проблемите, които ние всички виждаме, но помолиха за няколко дни размисъл", допълни още Стойнев. Стойнев коментира, че независимите депутати от днес може да бъдат наричани зависими. Изказването му бе във връзка с „Атака". Среща с независимите депутати от „Атака“ не се състоя, макар че те бяха поканени.
Темата за вота на недоверие коментира и финансовият министър Владислав Горанов. Той посочи, че не се чувства свободен след вота на недоверие да си търси друга работа. Горанов обърна внимание, че правителството е подкрепено от парламентарната група на "Обединени патриоти" и на ГЕРБ. "То ще функицонира дотогава, докогато повече от половината народни представители не решат друго. Без да правим аритметични интерпретации, не се чувствам свободен след вота да си търся друга работа", каза още финансовият министър.

Деница КИТАНОВА