ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

ЕИБ отпуска 15 млн. евро за финансиране на малките и средните предприятия в България (ОБЗОР)

18 януари 2020 | 00:22

Снимка: АФП

София. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), представена от вицепрезидента й Лиляна Павлова, подписа споразумение с ПроКредит Банк, чрез което отпусна 15 млн. евро за финансиране на малките и средните предприятия в България. Същата сума ще бъде отделена по това перо и за северната ни съседка Румъния.

По думите на вицепрезидента и член на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова отпуснатите средства са от голяма важност както за развитието на икономиката, така и за изпълняването на климатичните цели, които бяха поставени от Европейската комисия във връзка с изпълнението на така наречения „зелен пакт“. 40 % от финансирането по проекта ще е насочено към внедряването на нисковъглероден транспорт за предприятията, постигането на мерки за енергийна ефективност, както и внедряването на възобновяеми източници.

От кредитирането ще се възползват над 150 български малки и средни предприятия, в които работят над 3 800 души.

Изпълнителният директор и член на Управителния съвет на ПроКредит Банк Рени Пейчева отбеляза, че сътрудничеството им с ЕИБ датира още от 2011 г., тъй като 90% от портфейла на банката е съсредоточен върху бизнес кредитиране на малките фирми, за разлика от други институции, където този дял е много малък – 40%. От програмите в сътрудничество с ЕИБ са се възползвали повече от 5 600 фирми. В парично измерение това са близо 600 милиона евро, раздадени само на малки и средни предприятия.

Пейчева посочи, че програмата за финансиране на малки и средни предприятия чрез средства от ЕИБ е изключително важна за ПроКредит Банк, а кредитирането ще бъде насочено към фирми с до 250 служители и на малко по-големи – с до 3 000 души персонал. Минималният срок на кредита е 2 години, като средствата ще могат да бъдат използвани както за инвестиции, така и за разширяване на производствата.
Чрез програмата клиентите на банката могат да финансират проекти във връзка с възобновяемите източници: биогаз инсталации, фотоволтаици, ВЕЦ-ове за производства на зелена енергия. Също и изграждане на нови производствени енергийно ефективни сгради и подмяна на транспортния парк.

Теодора ПАВЛОВА