Велико ТърновоВИЖ ВСИЧКИ

На Алековите празници в Свищов се е провела първата среща на училищата, носещи името на Алеко Константинов

17 януари 2020 | 22:00

Снимка: Община Свищов

Свищов. Среща на училищата, носещи името на Алеко Константинов, се е провела в Община Свищов на 15 януари. Срещата е била инициирана от СПГ „Алеко Константинов“ и е била част от празничната програма на Общината по повод 157-та годишнина от рождението на видния деец, писател и общественик. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от СПГ „Алеко Константинов“ – Свищов.

Гости на събитието са били д-р Анелия Димитрова – заместник-кмет на Свищов, Любомира Петрова – секретар на Общината, Румяна Кузева – началник на отдел „Образование“, и Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство“. Училищата, носещи името на Алеко Константинов, са били представени от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен, ОУ „Алеко Константинов“ – Червен бряг, СУ „Алеко Константинов“ – Луковит, Десето ОУ „Алеко Константинов“ – Перник и домакините от СПГ „Алеко Константинов“.

Всяко училище е представили своята история, постиженията на учениците си, работа по проекти, материално-техническа база и други. Педагозите от различните училища са открили и нещо общо помежду си – най-достойната награда, която всяко едно от тях присъжда на своите заслужили ученици в Деня на славянската просвета и култура е призът „Достоен Алековец“.

Празничното събитие е продължило с обявяване на резултатите от литературния конкурс на тема: „Алеко Константинов – будната съвест на своето време“. Представените творби са оценявани в три категории – „Художествен разказ“, „Есе“ и „Поезия“. Ева Миланова от IX клас в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ е класирана на първо място в категория „Поезия“, Кристияна-Михаела Иванова от XII клас в СПГ „Алеко Константинов“ е заела първото място в категория „Есе“, а в категория „Художествен разказ“ наградата е отредена за Ева Георгиева от VII клас на Десето ОУ „Алеко Константинов“ – Перник. Младите творци са получили грамоти и материални награди. Всички останали са поощрени с грамоти за участие.

В края на срещата актьорите от Драматичен театър при Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ са представили откъс от „Клюкарки“ по Чудомир.

Луиза ТРАНЧЕВА