ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Мораториумите не са начин за противодействие на вноса на боклук от Италия

17 януари 2020 | 20:20

Снимка: Център за изследване на демокрацията

София. След отказа на Китай да приема отпадъци, голяма част от тях се насочват към страните от Източна Европа, в това число и България. Такива са и отпадъците от Италия, които бяха открити у нас и които не отговарят на обявените в документите.

В този случай обаче експертите са категорични, че мораториумите не са начин за противодействие на вноса на боклук от Италия. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

„Сметосъбирането, не само в Италия, но и в много европейски страни, е свързано със сенчести бизнеси. Има криминални случаи като в Италия, които се опитват да изнесат точно отпадъците, които са високотоксични и опасни за околната среда. Начинът, по който може да се противодейства на това, според експертите, не са мораториумите, защото това България не може да си го позволи, защото е част от европейското законодателство и ще й донесе сериозни щети за икономиката на страната“, обясни той.

Тихомир Безлов каза, че за решаването на проблема ще се мине традиционно през серия от скандали, докато институциите създадат експертиза и потърсят сътрудничество от Европа и света, защото такъв проблем се решава с разузнавателна информация и митнически контрол.
Цоня СЪБЧЕВА