ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Димитър Димитров: Нямаме проблеми с правенето на избори, затова са подранили дискусиите за промени в Изборния кодекс

17 януари 2020 | 20:19

Снимка:

София. У нас няма особен проблем с начина, по който правим избори, затова са подранили дискусиите за промени в Изборния кодекс. Обикновено има бележки, протести или жалби в съда от кандидатите, които не са се представили по очаквания начин и просто са изгубили изборите.

Това каза във връзка с проведените разговори около изборното законодателство, инициирани от президента Румен Радев и създаването на работна група в Народното събрание политологът и член на ЦИК Димитър Димитров. В предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ той коментира още, че най-лесният начин на изгубилите кандидати да обяснят резултатите е като хвърлят вина върху изборните правила.

„Дебело подчертавам, че изборите няма как да бъдат спечелени от всички. Президентът за втори път свиква форуми, в които участват граждански организации и администрация, за да се обсъдят въпросите. На този етап обсъждането не мисля, че би имало ефективен смисъл, с изключение на полето на технологиите. Обикновено всичко се струпва върху машинното гласуване. Не мисля, че то е решението, което ще направи изборите много по-добри от гледна точка на администрирането им“, каза политологът.

Димитър Димитров от ЦИК каза още, че машините за гласуване са скъпо решение, а по думите му има намерение да се направи технологична подготовка за машинно гласуване.
Цоня СЪБЧЕВА