ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Изборните правила във фокуса на вниманието (ОБЗОР)

17 януари 2020 | 20:04

Снимка: Агенция "Фокус"

Изборните правила във фокуса на вниманието (ОБЗОР)

София. "Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори, каза държавният глава Румен Радев в рамките на инициираната от него поредна среща за преодоляване на проблемите в изборния процес.

На срещата се отзоваха представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС, както и от ръководствата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) и на Държавна агенция „Електронно управление“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът отбеляза, че се надява вчерашното „пожарно“ заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реални резултати.

Основният мотив за провеждането на срещата на държавния глава с парламентарно представените партии е усъвършенстване на изборното законодателство, което да започне навреме, така че този път законодателните промени да са приключили шест месеца преди провеждането на изборите. Радев посочи, че машинното гласуване е важен въпрос, чието решаване трябва да започне сега, предвид законовите срокове по обществените поръчки, дейностите по сертифициране, обучение, защита срещу вмешателства в машините.

По думите му това са сериозни проблеми и ако ще минаваме към други технически устройства, също трябва време. Радев допълни, че не трябва да се стига до положението от предишните избори, че в закона е предвидено машинно гласуване, но няма време за провеждането на необходимите процедури, подчерта още президентът. Румен Радев отбеляза и че в Закона за държавния бюджет за 2020 година няма заделени средства за машинно гласуване. Според него тук мястото на Министерския съвет да каже ясно своя ангажимент и какво смятат да правят – ще наемаме ли, ще закупуваме ли машини. И допълни, че по-рационалният избор да се закупят машини, защото излизат по-евтино.

Президентът открои актуализацията на избирателните списъци като друга важна тема. Според него това е необходима стъпка, но ще изисква огромна по обем дейност. По думите на държавния глава този въпрос отново е в правомощията и отговорностите на Министерския съвет. Според Радев този въпрос е от полза за българските граждани и българската демокрация и трябва да се случи.
В края на срещата Румен Радев уточни, че днешната среща е била много важна, защото на нея са се засегнали важни въпроси и на ниво закон и технологии и организации.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков каза по време на срещата с президента Румен Радев за проблемите в изборния процес, че проблемите на изборния ни процес са известни, но не се решават и една от причините е, че темата се отваря винаги в навечерието на избори. Според него огромният брой недействителни бюлетини и нередностите, констатирани в последните два избора миналата година, затвърждават необходимостта от въвеждането на машинно гласуване. Зарков засегна и проблема с избирателните списъци. Зарков добави, че изготвените сега списъци са неадекватни. По думите му това се вижда преди всеки избор, когато списъкът, изготвен от ГРАО, се разминава с около милион души с данните на НСИ за живеещите в България. Според него е необходимо е публичният регистър най-накрая да бъде създаден и той да служи за основа за изготвянето на реалистични избирателни списъци.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира по време на срещата, че изборното законодателство винаги може да се усъвършенства. По думите му проблемите ни са доста, защото във времето парадигмата за промяна на изборното законодателство не е било да се улесняват българските граждани, а да могат да се спазват конституционните права. Карадайъ отбеляза, че партията очаква институцията президент да се включи в процеса за запазване на правата на българските граждани, които ясно са изписани в Конституцията. Според него всички въпроси, включително и технологията на гласуване, са второстепенни, ако правата на гражданите са отнети със закон.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид каза по време на срещата с президента, че е изключително важно гарантирането и спазването на конституционните права на българските граждани. По думите му огромна група български граждани заради партийни и изборни сметки са лишени от това право. Хамид отбеляза, че само след 15 дни към тази група български граждани ще се добавят поне още 250 – 300 000 български граждани. Според него трябва да се направят промени в закона за уседналост, което означава, че всеки гражданин да има право да гласува по време на изборите, след като има уседналост два-три месеца. Според Хамид преференциите по време на изборите са се превърнали в средство за контролиран вот и този въпрос трябва да се реши законодателно.

Иван Гетов, ГРАО, каза по време на срещата, че ангажиментите на дирекцията са свързани основно с проверка на подписи, с проверка на данни на кандидати за различните избори, отпечатване на различните списъци, ние работим по подготовката на изборите. Гетов коментира и изборните списъци. По думите му ГРАО изпълнява волята на законодателя. Той посочи, че към днешна дата избирателните списъци се изготвят по постоянен адрес. И допълни, че всички други тълкувания трябва да бъдат изложени в предложенията за промяна на изборния процес.

Срещата при държавния глава се случи ден след като от ГЕРБ обявиха, че на председателски съвет е постигнат консенсус за работна група за промени в Изборния кодекс, в която да влизат всички парламентарни групи.

Именно за това от ГЕРБ изтъкнаха, че тяхната категорична позиция е, че изборните правила и възможният консенсус, който може да се постигне по тях, трябва да се обсъжда в парламента. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов в кулоарите на Народното събрание, че от ГЕРБ търсят диалога още след изборите за местна власт. Според него в парламента трябва да се реши този въпрос. "Съвсем ясно и категорично заявихме тази наша позиция. Препотвърдихме я преди края на предишната сесия, че в началото на тази сесия, на тази година ще отправим предложение към политическите сили как може да бъде създадена работна група, която да постигне възможния консенсус по тези правила. Защо президентът задава въпроса в президентството, а всъщност не отговаря на един друг въпрос. Защо ръководството на БСП не присъства на това заседание, което се провежда в момента", допълни още Ципов.

По-късно от ПП ГЕРБ разпространиха информация, че премиерътвинаги е демонстрирал готовността си за участие в диалог по всички обществени теми, както във вътрешен, така и в международен план. Борисов обаче не е получавал покана от президента Румен Радев за участие в днешната среща за обсъждане на актуални въпроси в изборния процес. От ГЕРБ припомнят, че Бойко Борисов многократно е заявявал, че съвместната работа между институциите е ключова за стабилността и развитието на страната ни. От "Обединени патриоти" също обясниха своето отсъствие от срещата.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че това е поредното мероприятие на президента Радев, което цели медийна реклама и самореклама. "Смисълът от едно такова обсъждане не е ясен. Видяхте, че от КСНС фактически нищо не произлезе. "Напънала се планината и родила - мишка" - това излезе. Така че според нас няма никакъв смисъл да участваме в такива медийни мероприятия на президента Радев", каза още Симеонов.

Виолета СИМЕОНОВА