СмолянВИЖ ВСИЧКИ

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов награди в Смолян победителите в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“

17 януари 2020 | 16:17

Снимка: радио "Фокус"

Смолян. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов награди в Смолян победителите в ученическия конкурс за мултимедийна презентация на тема: „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Смолян. Събитието се проведе в атриума на Областна администрация – Смолян, а на него присъстваха областния управител на Смолян Недялко Славов, кмета на Смолян Николай Мелемов, началникът на Регионално управление на образованието (РУО) – Смолян, Мария Семерджиева, директори на различни институции в града, представители на много училища.

Мария Семержиева заяви, че мултимедийния конкурс е организиран съвместно от евродепутата Асим Адемов и РУО – Смолян, а в него са взели участие 42 презентации, представени от ученици от осем от десетте общини от област Смолян. Голямата награда, посещение в Европейския парламент в Брюксел бе връчена на Виктория Бърчинкова от 12 „а“ клас от ППМГ Васил Левски – Смолян. Пред присъстващите тя благодари на организаторите на конкурса за дадения шанс на младите хора да се изявят. По думите й, мотивацията й за участие е била темата, защото тя обича историята - българската и най-вече родопската история. „Ние сме си от този регион и затова трябва да знаем за нашите корени и трябва да ги познаваме“, каза още дванадесетокласничката. Бяха връчени и две поощрителни награди, а всички участници в конкурса получиха грамоти и предметни награди за активно и успешно участие в конкурса. Някои от участниците получиха и награди от различни институции в града, сред които Регионална Библиотека „Николай Вранчев“, Регионален исторически музей (РИМ) „Стою Шишков“, Регионална дирекция социално подпомагане, командира на 101-Алпийски полк, Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, областния управител на Смолян Недялко Славов и кмета на Смолян Николай Мелемов. Журито, оценило работите в конкурса, е от трима души - Валя Василева – директор на РИМ – Смолян, Милена Рашкова – учител по български език и литература и Ирина Недева – учител по инфомационни технологии. Бяха връчени и две колективни награди за масово участие в конкурса на Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс“ и на СУ „Антим Първи“ – Златоград.

Евродепутатът Асим Адемов благодари на децата, които са намерили желание и вдъхновение да участват в конкурса. „Нека да благодарим на децата и на будителите от родните ни краища, които са отдали една голяма част от живота си и своето дело за запазване на българския национален дух и идентичност, какъвто беше замисълът и на конкурса, който обявих на денят на будителите в седем области, в които аз имам информационни офиси, като един от тях е в Смолян. На 1 ноември отдаваме почит и уважение на нашите народни будители, които са дали живот и сили, за да може днес да се чувстваме горди членове на ЕС и да сме свободни. Не бива да забравяме делото на тези хора и като говорим на народните будители става въпрос за хора с национално значение, които ги познават малки и големи, но винаги в нашите краища има местни хора, които със своето дело заслужават ние да не ги забравяме и да се сетим за тях“, посочи евродепутата Адемов. Той изказа безкрайната си благодарност на 42-мата ученици за участието им в конкурса. „В днешно време, когато има много уроци в и извън училище и доста изкушения навън, вие сте избрали да отделите голяма част от времето си за участие в конкурса. Има един победител, но истинските победители са тези 42 деца, които получават грамоти и предметни награди за участие, подчерта евродепутатът Адимов.

Областният управител на Смолян Недялко Славов заяви, че се включват с цялото си сърце в това събитие и благодари на Асим Адемов за инициативата децата да се изявят по този начин. „Големият интерес към конкурса показва колко будни са родопчани и колко силно обичат родината си и своята история“, посочи Славов. Кметът на Смолян Николай Мелемов отбеляза, че Смолян е град на знанието и ние го дължим на нашите будители и всички дейци на културата и образованието. Той благодари за инициативата, който дава възможност на младите хора да се изявят и пожела на учениците да не спират до тук, да продължават да работят, да дерзаят и успехът ще дойде.

Нели ГЕРГЬОВСКА