ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Пламена Кирова, Етнографски музей - Бургас: В светогледа на българина и в народната традиция св. Антоний върви неизменно с представата и за св. Атанасий

17 януари 2020 | 13:43

Снимка: Агенция "Фокус"

Бургас. В светогледа на българина и в народната традиция св. Антоний върви неизменно с представата и за св. Атанасий. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Пламена Кирова, уредник в Етнографския музей в Бургас. По думите ѝ от една страна българинът, фолклорният човек ги е приемал като братя, а от друга страна са приемали, че е един човек, но с две лица.

„Най-общо идеята за братята близнаци и за светците близнаци в християнството и в традиционната представа за християнството, има писано много по това. Но има една много интересна легенда, която е свързана със св. Атанасий. Как влиза в кръчма, но бедно облечен и не го поздравяват, не му обръщат, внимание и не го черпят с ракия, след това той си тръгва разсърден", добави Кирова.

Тя уточни, че това се случва на 17 януари, а на следващия ден св. Атанасий влиза отново в кръчмата и всички го посрещат добре, като височайша особа, като това се случва на 18 януари, когато е Атанасовден. "В Странджа днес на Антоновден му казват Сиромах Атанас, а на 18 януари Атанасовден му казват Богат Атанас. Този ден се свърза и с народните представи за чумата и затова жените не трябва да варят варива, които набъбват, а приготвят пити, които намазват отгоре с мед и се раздават, за да не стъпва чумата по хората и домовете.

Двамата братя се възприемат и като закрилници на ковачите и железарите", каза още Пламена Кирова. Тя допълни, че св. Антоний и св. Атанасий са били братя ковачи, като покровител на ковачите е бил св. Антоний.

Мария КУРТЕВА

Свързани новини