Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Никос Дендиас: Действията на Турция в Либия създават безпокойство в региона

15 януари 2020 | 20:31

Снимка: Агенция "Фокус"

Атина. Участието на Турция във вътрешните работи на Либия е „сериозен източник на безпокойство“ за страните от региона, заяви гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас по време на среща в Мароко, пише вестник Kathimerini.

„В Либия сме свидетели на рязък ръст на нестабилността и безпрецедентна ескалация на провокациите от страна на Турция, които вече са оставали своя незаконна следа, подобно на случилото се в Ирак, в Сирия и в Кипър. Мисля, че това е сериозен източник на безпокойство за всички страни в региона“, каза той по време на среща с министъра на външните работи на Мароко Насер Бурита.

Дендиас каза, че Атина е „удивлена“ от факта, че Мароко не е поканена на срещата в Берлин в неделя, която има за цел да намери решение на кризата в Либия.

„Не можем да забравим, че Мароко беше основен фактор в споразумението, подписано в Схират, което беше постигнато след осем месеца напрегната работа, която вие извършихте. И целия този опит сега няма да присъства в Берлин“, каза Дендиас на Бурита.

Министърът също така потвърди подкрепата на Гърция за усилията на специалния пратеник на ООН в Либия Гасан Саламе за постигане на политическо решение и изрази надежда, че предстоящата конференция в Берлин ще постигне „осезаем напредък“ за прекратяване на дългогодишния конфликт.

Превод и редакция: Мария Факова