Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Взгляд“: Новото правителство на Русия ще бъде назначено по старата схема

15 януари 2020 | 20:14

Снимка: Агенция "Фокус"

Москва. Политологът Марат Баширов заяви за руския вестник Взгляд, че целите, изложени в посланието на президента на Русия Владимир Путин, ще бъдат изпълнени от новото правителство, но то ще бъде назначено по старата процедура.

„Назначението на новия ръководител на правителството ще бъде по старата схема-президентът внася кандидатура, Държавната дума утвърждава. Поправките в Конституцията, предложени от президента в посланието към Федералното събрание, все още не са влезли в сила и според мен няма да влязат в следващите шест месеца. Това е доста продължителна процедура “, обясни Марат Баширов.

Експертът предположи, че Държавната дума за половин година ще успее да измени бюджета и да утвърди в качеството на закони всички предложения на президента от първата част на посланието към Федералното събрание, които засягат демографски, образователни проблеми и развитие на здравеопазването. Вероятно Държавната дума да внесе изменения в Наказателния кодекс на член 210, за което също призова Путин.

„Но всичко, свързано с новата конфигурация на властта, преразпределението на пълномощията, това е по-дълъг процес. Правителството ще се формира по стария ред“, подчерта Баширов.

„Що се отнася до решението на правителството да подаде оставка, бих го нарекъл правилно. Вече е ясно, че задачите, формулирани в посланието на президента, ще се изпълняват от новия екип. Разходите, заложени в посланието за федералния бюджет, са просто огромни. Ще се изисква друго управление и друга система за контрол“, сподели експертът.

Както по-рано съобщи вестник Взгляд, премиерът Дмитрий Медведев заяви, че правителство подава оставка. Това се случи веднага, след като президентът Владимир Путин изнесе послание пред парламента. Путин предложи изменението на Конституцията, свързани с процедурите по назначаване на главата на правителството и федералните министри.

„Тези промени, когато бъдат приети и по всяка вероятност това ще бъде направено след обсъждане, както беше казано, те ще направят значителни промени не само в редица членове от Конституцията, но в баланса на силите като цяло“, заяви Медведев.


Превод и редакция: Мария Факова