Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Парламентская газета“: Какво е известно за оставката на Дмитрий Медведев

15 януари 2020 | 19:51

Снимка: ТАСС

Москва. Какво е известно за оставката на Дмитрий Медведев, коментира руският вестник “Парламентская газета“.

След промените в конституцията, предложени от Владимир Путин в годишното обръщение към парламента, премиерът Дмитрий Медведев обяви, че цялото правителство подава оставка. Той каза това по време на среща на членове на кабинета с държавния глава след обръщението на президента. Путин прие оставката, предложи на премиера нова работа и помоли министрите временно да изпълнят задълженията си. Рублата след новината за напускането на Медведев малко потрепери.

Защо кабинетът подаде оставка

На среща с държавния глава Дмитрий Медведев припомни, че по време на обръщението пред Федералното събрание президентът очерта не само приоритетите за работа в страната за следващата година, но и редица фундаментални промени в конституцията. По-специално Владимир Путин предложи да се разширят правомощията на Държавната дума, като й се даде право не само да координира, но и да одобрява кандидатурата на министър-председателя. Според него депутатите също трябва да получат правото да одобряват кандидатурите на всички вицепремиери и министри, докато президентът няма да има право да ги отхвърля.

Според Медведев "тези промени, когато бъдат приети - и по всяка вероятност ще бъдат приети след обсъждане - ще направят значителни промени не само в редица членове от конституцията, но и в баланса на силите като цяло". Това, отбеляза той, се отнася до изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

„В този контекст е очевидно, че ние като правителство трябва да предоставим на президента на страната ни възможност да вземе всички решения, необходими за това. И при тези условия считам, че е било правилно, в съответствие с член 117 от Конституцията на Руската федерация, правителството в сегашния състав да подаде оставка ", каза Медведев.
Президентът от своя страна благодари на министрите за свършената работа, като изрази удовлетворение от постигнатите резултати. "Не всичко е направено, но всичко никога не се получава в пълна степен", каза Путин. Държавният глава помоли всички министри да изпълняват задълженията си до формирането на нов кабинет.

Кога ще бъде съставено новото правителство
Според Конституцията решението за освобождаването на кабинета се взема само от държавния глава, докато Основният закон и федералният конституционен закон за правителството предвиждат следните причини за освобождаването на кабинета:

* във връзка с встъпването в длъжност на избрания президент на страната;
доброволно;
* по инициатива на президента;
* във връзка с оставката на министър-председателя;
* във връзка с вот на недоверие в Държавната дума, приет или по инициатива на мнозинството депутати, или в отговор на въпрос за доверие в кабинета, поставен пред Държавната дума от министър-председателя.

В съвременната история на страната правителството само веднъж e вземало решение за оставката си - на 12 септември 2007 г. Михаил Фрадков подаде съответното заявление до президента. Оставката на министър-председателя по закон автоматично води до разпускането на ръководения от него кабинет, докато в съответствие с чл. 111 и 112 от Конституцията, максималният срок за съставяне на ново правителство е един месец. Президентът трябва да внесе в Държавната дума предложение за нов кандидат не по-късно от 14 дни след оставката на предишния кабинет. Ако бъде одобрен, новият министър-председател изпраща на държавния глава предложения за структурата и състава на неговото правителство в рамките на седмица.За Дмитрий Медведев държавният глава вече е намерил нова длъжност. Той възнамерява да му предложи мястото на свой заместник в Съвета за сигурност. "Дмитрий Анатолиевич винаги се е занимавал с тези въпроси и от гледна точка на повишаване на отбранителната ни способност и сигурност считам за възможно и го помолих да прави това в бъдеще", каза Путин.

Държавната дума научи за оставката на правителството в сряда, следобед, по време на заседание на Съвета на Думата, заяви първият заместник-председател Александър Жуков пред репортери. „Разбрах, че правителството ще продължи да изпълнява своите задължения“, каза той. В същото време оставката на правителството няма да повлияе на работата по прилагането на обръщението на президента, заяви Петър Толстой, заместник-председател на камарата. Лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов подкрепи промяна на курса - той припомни, че комунистите отдавна настояват за това. Това мнение се споделя и от „Справедлива Русия“, според ръководителя на фракцията Сергей Миронов, „този състав на правителството не може да реши проблемите, за които президентът говори днес“.

За разлика от парламентаристите, рублата реагира малко нервно на новината за оставката на правителството.
„Не бива да очаквате драстични промени в състава на новото правителство“, сигурен е първият заместник-председател на Комисията на Съвета на федерацията по икономическата политика Сергей Калашников. „Разбира се, ключовите играчи ще останат, особено министрите на отраслите. Имам предвид социалния блок, въпреки че има много въпроси към него, както и икономическия блок. Но съставът на финансовия блок на правителството вероятно ще претърпи промени“, смята сенаторът.

Новият кабинет според изпълняващия длъжността вицепремиер Виталий Мутко ще бъде сформиран според новите конституционни подходи. „Подходите за съставяне на правителството най-вероятно ще бъдат в рамките на нови конституционни подходи“, каза той пред ТАСС. Според него задачите, за които руският президент Владимир Путин говори в своето обръщение към Федералното събрание, "ще трябва да бъдат решени от новото правителство в движение".

Но ръководителят на комисията на Думата по държавно изграждане и законодателство Павел Крашенинников, каза обратното „кабинетът ще бъде сформиран според сегашната схема. „Рано е да се говори за новите правила. Като се има предвид, че страната не може да живее без изпълнителна власт, сегашната схема ще бъде използвана “, каза Крашенинников.

Централната избирателна комисия от своя страна е готова по всяко време да организира народно гласуване за изменения в конституцията, заяви пред Интерфакс ръководителят на ЦИК Ела Памфилова.

Превод и редакция: Юлиян Марков