Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

От ГДБОП съветват потребителите, станали жертва на спам атака, да сменят паролите си и да сканират компютъра си с антивирусна програма (ОБЗОР)

15 януари 2020 | 19:36

Снимка: МВР

София. Днес от ГДБОП предупредиха за активна спам атака спрямо гражданите от типа на „троянски кон“. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименуван „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.
Компютърната система, която е заразена с „троянски кон“, има за цел да открадне цялото съдържание от компютъра, а именно пароли за достъп до електронни пощи, социални мрежи и интернет банкиране.

Началникът на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП Явор Колев посъветва всички потребители, които са отворили прикачения файл в спам имейла, незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма, да преинсталират софтуера си, да инсталират лицензирана операционна система, както и лицензиран антивирусен софтуер. ОТ ГДБОП препоръчват на жертвите на кибератаката да сменят и всичките си пароли, които използват в интернет пространството.

Стана ясно, че в изпратеното съобщение, в случая уж от името на МВР, се съдържа код, който предизвиква компютъра да изтегли „троянски кон“. По думите на Колев вече е установена връзка с германската хостинг компания, чийто сървър е бил използван за осъществяване на спам атаката.
Колев добави още, че от ГДБОП работят в тясно взаимодействие с всички доставчици на електронни съобщителни услуги, в това число и българските мейл сървъри така, че да успяват да ликвидират и предотвратят кибератаки от всякакъв вид.
Началникът на Отдел „Киберпрестъпност“ предупреди и за спам атака с цел сексуално изнудване. При нея киберпрестъпниците изпращат писма, с които твърдят, че компютъра на жертвата е бил контролиран, когато е имало посещение в сайтове за възрастни, като претендират, че чрез камерата на компютъра са се сдобили със запис. По този начин те изнудват потребителите да им преведат определена парична сума, като срещу нея обещават да не разпространяват видеото, което твърдят, че притежават.
Теодора ПАВЛОВА