ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Омбудсманът Диана Ковачева: Законът за личната помощ трябва завинаги да реши проблема с хората, нуждаещи се от личен асистент

15 януари 2020 | 17:02

Снимка: Обдусман на Република България

София. Законът за личната помощ трябва да реши проблема с хората, нуждаещи се от личен асистент. Това каза омбудсманът Диана Ковачева, в интервю за предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия. „Гражданите поставят проблем, имаме много жалби по този въпрос и той не е нов. Практически всяка година се стига до тази ситуация, при която договорите на личните асистенти изтичат, Националната програма по заетост също изтича и няма основание да се плаща за социалната услуга личен асистент. 13 хиляди души са засегнати, те са изключени от Закона за личната помощ. Това са хора с увреждания, деца с увреждания и възрастни хора над 65 г., които нямат ТЕЛК, но не могат да се самообслужват. Проблемът е, че всяка година изтичат програмите. Законът за личната помощ трябва да реши този проблем за винаги. Той така беше приет, че тази група хора са изключени от неговото приложно поле. Те ще бъдат включени от 1 януари 2021 г. и за тази година отново остана проектният принцип. То означава че трябва да има постановление на МС, на базата на което общините да предоставят тези услуги.

На въпрос на водещия има ли злоупотреба с хората, които подават документи за личен асистент, омбудсманът отговори: „Тук въпросът е в индивидуалната оценка. Всяко лице трябва да получи своята индивидуална оценка и да бъде преценено дали се нуждае от такава помощ и за колко часа. Тези хора не са включени в обсега на действие. Проблемът е , че проектният принцип, който и за тази година ще важи е неустойчив, непредсказуем и създава такъв проблем. Това създава несигурност за хората с увреждания, за хората които са техни асистенти, които в повечето случаи са техни близки“.

Във връзка с 24-те смъртни случая през 2019 г. в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово, Диана Ковачева обясни, че не толкова високата смъртност е привлякло вниманието на институцията на омбудсмана, защото тя не може да прецени причината за тази смъртност на възрастните хора, а по-скоро нарушението на техните права. „Като че ли и медиите, и обществото бяха грабнати от информацията за високата смъртност. В други домове е още по-висока смъртността. Въпросът е в нарушените права на тези хора. Омбудсманът не може да причини каква е причината за смъртността. Но са нарушени правата на хората, които се намират в тези домове – пренаселеността – 6 човека в стая; лоши битови и санитарни условия. Мерки ще се вземат – ще се намали броят на хората. Въпросът е и към кметовете. Това е децентрализирана услуга и кметовете трябва да бъдат активни. Продължава да има проблем със сигурността на хората, неработещи звънци, които да алармират, камерите, които гледат в коридора, но мониторът е само в кабинета на директора на дома, и т.н.“, допълни още омбудсманът Диана Ковачева.