ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

Emerging Europe: Млада българска променя отношението към трансплантациите в региона

15 януари 2020 | 16:58

Снимка: Агенция "Фокус"

Брюксел. Борислава Ананиева е от онези хора, които не могат да останат незабелязани. Ентусиазмът й е заразен. Нейната решителност е вдъхновение. Тя е млада, красива и ясна цел в живота си. Тя също е двукратен реципиент на трансплантирани бъбреци , пише порталът Emerging Europe.

Агенция „Фокус“ представя материал, без да се ангажира с изразените в него гледни точки.

Родом от България, Ананиева сега живее в Брюксел, където е председател на младежката група на Европейския пациентски форум (ЕПФ от септември 2019 г. Тя живее с това състояние през целия си живот и мечтае да вдъхнови по-положително отношение у млади пациенти при справяне с хронични заболявания.

„Когато бях на девет години, получих първата си бъбречна трансплантация в Пакистан“, спомня си Ананиева. „В България не са правеха трансплантации на деца. Лекарите завършили през комунистическия период и беше трудно да променят мисленето си. И тогава в Пакистан трансплантациите бяха легални за деца. Втората операция е проведена в Турция. Баба ми дари бъбрека си на мен. “

Уви, 30 години след падането на комунизма нещата не са се променили толкова много в България.

„В момента има повече специалисти в България“, казва тя, „но успешната трансплантация често е неразбрана. За тях това означава само, че операцията преминава добре. Но няма последващи действия. Младите лекари напускат страната, защото получават много ниски заплати (около 400 евро). Когато сервитьор печели 1000 евро, просто няма мотивация. Останалите лекари са с комунистическото мислене. "

Но това не спира Борислава. Ако тя не може да промени системата на здравеопазването, тя със сигурност може да промени отношението на хората, пише порталът.

Превод и редакция: Юлиян Марков