ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

„Спутник“ (Сърбия): Швеция е пратила фалшив офицер в централата на НАТО, в Косово и Афганистан

15 януари 2020 | 14:57

Снимка:

Стокхолм. Шведските въоръжени сили изпратиха фалшив офицер, чиято военна кариера сега се разследва, в централата на НАТО в Белгия. Същият е служил и в Косово, съобщава сръбската редакция на руската медия „Спутник“.

Шведът, чиято самоличност не е разкрита, излъгал, че е завършил военно училище през 1999 г., което всъщност никога не е посещавал. Той подправя дипломата си, като използва подписа на несъществуващ генерал.

„Разбира се, не е добре, че това се е случило. Трябва да изпращаме правилните офицери на тези длъжности и да се уверим, че имаме правилните познания за персонала“, каза военен следовател.

Фалшивият офицер служи като капитан в Косово и майор в Афганистан, където отговаря за сигурността на информацията. За това той е трябвало да има специално образование, което не е притежавал.

Той е назначен в НАТО през 2013 г. Измамата е открита през 2018 г. от бреговата охрана, в която фалшивият офицер е заемал висока позиция и е имал достъп до поверителна информация.

Бреговата охрана твърди, че го е уволнила и е подала сигнал на въоръжените сили през декември 2018 г., след като установява, че е излъгал. Въпреки факта, че шведската армия е получила сигнала, той е избран през 2019 г. за шведски мисии на ООН в Мали.

„Напълно неразбираемо и много тревожно за сътрудничеството между Швеция и НАТО“, отбеляза Ен-Софи Дал, експерт от НАТО.

Министърът на отбраната на Швеция призна, че е получила информация от министъра на правосъдието за човек от бреговата охрана със „съмнителна биография“.

Командващият армията Микаел Буиден е научил за този риск за сигурността по-рано през седмицата и е разпоредил разследване защо военното командване не е реагирало веднага след получаването на доклада.

„Такива неща не трябва да се случват и сега трябва да изясним всичко“, каза той и оцени ситуацията като „сериозна“.

Швеция, която за последно е водила война преди 200 години, наскоро засили сътрудничеството си в сферата на отбраната с НАТО и, двустранно, със САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов