Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

SZ: Eвропейците засилиха натиска върху Иран, „кланяйки се пред диктата на Вашингтон“

15 януари 2020 | 09:13

Снимка:

Берлин. Франция, Великобритания и Германия задействаха механизма за разрешаване на спорове по споразумението за ядрената програма на Иран.Процедурата може да приключи с възобновяването на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Техеран. Министърът на външните работи на ислямската република Мохамед Джавад Зариф упрекна европейците, че се „кланят на диктата на Вашингтон“ и подчерта, че подобна политика няма да доведе до никакви положителни резултати, отбелязва баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.

Първият дипломат на Берлин Хайко Маас заяви, че нарушенията на Иран „вече няма да остават без отговор". В същото време той подчерта, че целта на европейците е да запазят споразумението и да търсят „дипломатическо решение“ на ситуацията. Той призова Техеран за „конструктивно" участие в процеса на преговори. В съвместно изявление министрите на външните работи на Германия, Франция и Обединеното кралство изразиха надежда, че „може да бъде намерен изход от безизходицата“ и отново осъдиха американския президент Доналд Тръмп за нарушаването на ядреното споразумение и политиката на максимален натиск върху Иран.

Стартирането на механизъм за разрешаване на спорове обаче може да доведе до подновяване на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Техеран, отбелязва изданието. Освен това е възможно ЕС да наложи свои санкции. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф упрекна европейците и ги призова да проявят смелост да изпълнят собствените си задължения по споразумението. През последните 20 месеца политиката на умиротворяване към САЩ не е довело до нищо и това няма да се промени в бъдеще, подчерта Зариф.

И въпреки това, съдейки по изявленията, Берлин, Лондон и Париж са заинтересовани да запазят споразумението. В крайна сметка то позволява много стриктно наблюдение на иранската ядрена програма чрез Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Още един въпрос обаче също остава отворен: „Ще могат ли европейците да убедят Иран да преговаря?". Това лято френският президент Еманюел Макрон предложи да предостави на Техеран кредит от 15 милиарда евро, ако се съгласи да обсъди възможността за разширяване на ядреното споразумение, както и ролята му в региона на Близкия изток и ракетната програма. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че нова сделка на САЩ с Иран може да помогне да се излезе от кризата, но след убийството на генерал Касим Сюлеймани тази възможност изглежда невъзможна. За целта трябва да приключи мандата на настоящия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, заключава Die Süddeutsche Zeitung.

Превод и редакция: Тереза Герова