Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Тенисисти колабираха, задушени от дима на горските пожари, заобикалящи Мелбърн

14 януари 2020 | 17:36

Снимка:

Мелбърн. Организаторите на Откритото първенство на Австралия бяха подложени на тежка критика от страна на играчите, след като решиха да продължат първия ден на квалификацията, въпреки димът задушаващ Мелбърн, пише британският вестни The Times.

Озадачаващото решение доведе до неприятни сцени на един от външните кортове. Далила Якупович, 28-годишна тенисистка от Словения, класирана на 180 място в света, получи пристъп на задух по време на квалификационния си мач от първия кръг и се оттегли, след като падна на корта.

По-късно Якупович постави под въпрос решението на организаторите да продължат с игра в ден, когато Мелбърн се превърна в най-замърсеният град в света.

Гъстата мараня падна през нощта и в ранните часове беше регистрирано пиково отчитане на индекса на качеството на въздуха от 441, считано за „опасно“. Докато условията бавно се подобряваха през сутрешните часове, показателят никога не падаше под „много нездравословните“ 200 единици.

Местните власти бързо започнаха да действат, съветвайки жителите да ограничат времето си на открито и да затворят откритите плувни басейни. Конните състезания беше отменени и строителните работници бяха посъветвани да спрат работа, ако се налага да работят на открито. Въпреки това служителите на Откритото първенство на Австралия направиха нищо повече от отмяна на ранните тренировки и отложиха началото на квалификацията с един час от 10 за 11 часа.

Три часа по-късно Якупович колабира в задната част на Корт 3 и се наложи да й бъде оказвана спешна помощ. Тя беше само на точка от това да доведе втория сет до тай-брек, но не можа да продължи след пристъпа на кашлица. Беше използван инхалатор, който й помогна да се възстанови.

По-късно Якупович каза, че е била "ядосана и тъжна" след травматичното си преживяване и изтъкна, че никога не е страдала от астматични или дихателни проблеми в миналото. Удивително е, че до момента, в който тя бе разговаряла с репортери около два часа след мача си, организаторите все още не бяха се обърнали към нея, за да обсъдят проблема.

"Вече имах затруднения с дишането на загрявката", каза Якупович. „Изпитвах болки в гърдите. По време на мача, след 25 минути, аз също имах затруднения, като пристъп на астма. Точките бяха малко по-дълги, не можех повече да дишам, просто паднах на земята и не можех да се изправя след това.

„Беше наистина лошо. Никога не съм изпитвал нещо подобно и наистина се уплаших. Уплаших се, че ще припадна. Ето защо легнах на терена, защото не можех повече да ходя и не можех дишам. Когато бях на земята, беше по-лесно да си поема въздух."

Със сигурност е смущаващо защо организаторите настояват да продължат както обикновено, когато нямаше причина да се бърза с мачовете по днешния график. В Мелбърн Парк няма недостиг на кортове, които да помогнат за намаляване на изоставането в квалификациите, а в събота и неделя са на разположение два допълнителни дни за игра.
„Мисля, че не беше честно, защото не е здравословно за нас“, каза Якупович. "Бях изненадана. Мислех, че днес няма да играем. Нямаме голям избор. Ако не отидем на корта, може би ще ни глобят. Може би би било по-добре да изчакаме да видим дали утре ще е по-добре. Все още имат време, няма за къде да се бърза. Това е първият ден. "

Евгени Бушар, подгласничката на Уимбълдън през 2014 г. от Канада, и Бернар Томич, бившият световен номер 27 от Австралия, бяха сред няколко играчи, които изпитаха затруднения с дишането на корта. Британецът Лиам Броади прекара само 73 минути на корта за победа с 6-3, 6-0 от Иля Ивашка, от Беларус, но той беше напълно изтощен в края на мача.

Той заяви: „Тази сутрин очевидно беше доста зле. Загрях и тогава бях най-изненадан от това колко лош беше въздуха, когато излизах на корта… Едва се виждаха сградите.

Изявление от организаторите на турнира от тази сутрин гласеше, че „здравето и безопасността на нашите играчи, на персонала и на нашите фенове е наш приоритет“, а организаторите настояват медицинските експерти да следят внимателно въздуха в консултации с местните учени и Бюрото по метеорология.

„Това е ново за всички нас“, каза Крейг Тили, директор на турнира. „Тази сутрин, когато станахме, димната мъгла беше значителна. Взехме решение да прекратим тренировките и да започнем квалификационните мачове час по-късно, отколкото първоначално беше планирано.

"През периода, когато преустановихме тренировките, се подобриха условията и се посъветвахме с учените и метеоролозите и взехме решение да продължим с играта в 11 часа."

Превод и редакция: Юлиян Марков