ПерникВИЖ ВСИЧКИ

Иванка Василева, Община Перник: Сурвакарите не само гонят злото от домовете на хората, но и от човешките души

14 януари 2020 | 16:43

Снимка: Община Перник

София. Сурвакарите не само гонят злото от домовете на хората, но и от човешките души. Това каза Иванка Василева, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Перник, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“. Тя уточни, че вера и днес, дните, в които се провежда така наречената местна Сурва, 5 общини на Област Перник са в плен на сурвакарската магия.

„Ние от вчера сме в магията на „Сурва“ и всеки, който има пернишко сърце, усеща тази емоция. Снощи в 57 селища в общините Перник, Брезник, Радомир и в Ковачевци запалихме огньове, около 57. Ние обичаме да казваме, че това е пречистващата сила на огъня, радваме се на новите неща, благославяме за здраве. Снощи например емоцията в град Батановци беше невероятна, защото имахме над 300 участници. На едно място се събраха сурвакарските групи на Дъбене и на град Батановци, която е една от най-големите. В момента сме в село Кошарево, където е една от големите групи в Пернишко със 180 човека, посещаваме всеки дом. Сурвакарите благославят всяка къща и по този начин посрещнат доброто“, разказа Иванка Василева.

Тя допълни, че една от най-големите групи – 220 човека е в село Ярджиловци. „Групите от трите махали на селото ще се срещнат на площада, където ще се надиграват. Ще продължим във всички селища – Ноевци, Ковачевци, Сирищник, Драгичево, Дивотино“, каза Иванка Василева. По думите ѝ в Пернишко в момента има какво и да се види, и да се вкуси от традиционните трапези. „Преживяхме снощи пречистващата сила на огъня. Днес продължаваме с магията на „Сурва“, обобщи Иванка Василева.

Росица АНГЕЛОВА