ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Валери Симеонов, НФСБ: Нямаше опасност да не се приеме бюджетът заради субсидиите, ние не сме рекетьори

06 декември 2019 | 10:52

Снимка: НФСБ

София. Нямаше опасност да не се приеме бюджетът заради субсидиите, ние не сме рекетьори. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти за твърденията на ДПС, че е имало договорки с БСП за размера на субсидиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Симеонов посочи, че въобще не отговаря на фантазиите на "тези объркани хора от ДПС", че е имало договорки с БСП за субсидиите. „Толкова глупости се наговориха вчера, че ако се хванем да влизаме в обяснителен режим, означава донякъде да ги легитимираме с техните измишльотини“, заяви още Симеонов. Той посочи, че прегласуването на чл. 64 за партийните субсидии е било допустимо, тъй като текстът е бил гласуван само един път. „Всичко е в правилата и установения ред на Народното събрание. Има такава практика“, каза още Симеонов.

Попитан дали е имало коментари, че бюджетът може да не се приеме и правителството може да падне, лидерът на НФСБ заяви, че не е имало такава опасност. На въпрос дали все пак патриотите са поставили такова условие, Симеонов отговори: „Не, ние не сме рекетьори“.

Попитан дали трябва да има ограничение от страна на бизнеса за финансиране на партиите, той отговори, че в дебатите за бюджета това няма място. „То ще бъде заложено в Закона за политическите партии. Ние ще продължаваме да държим на горна граница на субсидиите, тъй като големите партии получават прекалено много пари, които влагат на банков влог, на сметка. Не е редно това, защото това са държавни пари. Малките партии трудно свързват двата края, когато сумите са малки. Това убива демокрацията като цяло“, обясни още лидерът на НФСБ.

Симеонов припомни, че НФСБ винаги са настоявали, че партиите трябва да бъдат финансирани от държавата. „С едно такова решение за Народното събрание за 0 лв. субсидии нашите партии загивата и ще останат само ГЕРБ и ДПС, които са известни с обръчите от фирми, които ги подхранват непрекъснато“, допълни още Симеонов.
Той посочи, че достатъчно ясно министър Горанов се е изразил. „Държа да му благодаря за голямата работа, която свърши и да изразя своето уважение и респект от това, че той дойде прокара си бюджета, постигна своето и съдейства даже за диалога, на който бяхте свидетели. Вчерашният ден е победа за Горанов“, допълни още лидерът на НФСБ.
Деница КИТАНОВА