Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Le Monde (Франция): В Алпите откриха база на руските шпиони

06 декември 2019 | 10:46

Снимка:

Париж. През пролетта на 2018 г. разузнавателните служби на Европа започнаха безпрецедентно наблюдение на руските шпиони. В резултат е съставен списък от 15 агенти на ГРУ, членове на спецзвено за поръчкови убийства, които са действали на територията на Стария континент от от 2014 г. до края на 2018 г., пише френският национален ежедневник Le Monde.
Отмъщението е ястие, което се сервира студено, особено в областта на разузнаването. Според Le Monde безпрецедентно наблюдение, което започва през пролетта на 2018 г. от британското, френското и швейцарското контраразузнаване със съдействието на партньори, в частност американците, е позволи идентифицирането на 15 руски военни разузнавачи. Тези членове на едно и също звено се действали от 2014 г. до края на 2018 г.
Разполагането им в Европа е било разпоредено след аферата „Скрипал“, при който служители на ГРУ използваха съветското невротоксично вещество „Новичок“, за да елиминират бившия си колега Сергей Скрипал в Солсбъри (Южна Англия). Инцидентът се случ на 4 март 2018 г.
Мащабният лов на убийци, за който до голяма степен допринесе Френската дирекция за вътрешна сигурност, показа, че 15 офицери от ГРУ пътуват до страната и дори живеят на територията й. Някои са се появявали многократно, други само веднъж или два пъти. Те са пристигали на френска земя от Лондон, Москва, Испания и Швейцария. Франция е била един вид „безопасен“ терен за тези агенти, преди да преминат към изпълнение на крайната им поставена цел.
Те са се групирали в една и съща зона – Горна Савоя, в градове като Анемас, Евиан и Шамони. Преди това те често отсядали в Роузи или Лион (веднъж и в Ница), нощували са в хотели в Кан и често са посещавали Женева. В Горна Савоя са пристигали с кола под наем.
Въпреки че много въпроси все още остават без отговор, френското контраразузнаване смята, че този граничен регион със Швейцария служи като логистична база на ГРУ за операции в цяла Европа. Към днешна дата не са открити следи от действията на това звено във Франция. Руските специални служби вероятно не са искали да привлекат допълнително внимание към това звено с операции на френска територия.

Убийства и саботажи

Тези петнадесет агенти принадлежат към дивизия 29155 на 161-ия специален учебен център на ГРУ. По време на Студената война те са обучавали лидери на комунистическата съпротива в Азия, Африка и Централна Америка.
След падането на Берлинската стена, звеното преминава към подземни дейности и сега се занимава с убийства, саботажи. Начинът му на действие, който е доста нетипичен за разузнавателната среда, обяснява мобилизацията на толкова много сили за проследяване на агенти.

Факт е, че въпреки че смъртта на Скрипал беше предотвратена, Лондон и съюзниците приеха инцидента като акт на химическа война и сериозна провокация. Изключително опасният токсин беше просто изхвърлен в парка след употребата му, което няколко седмици по-късно доведе до смъртта на една жена и хоспитализацията на няколко души.
Освен това това е първата употреба на химическо оръжие в Европа след Втората световна война. Подобно поведение, опасно за широката общественост, демонстрира изключителната агресивност на Русия.

Операция срещу Черна гора

Британските, френските и швейцарските специални служби успяха с помощта на партньори, в частност американски, да установят самоличността на тези агенти на ГРУ, като проследиха всичките им движения.
Имената на някои служители вече се появяват в журналистическите разследвания. През есента на 2018 г. английският уебсайт Bellingcat и неговият руски партньор The Insider споменаха за двама участници в опита за използване на „Новичок“: Александър Мишкин, известен още като Александър Петров, и Анатолий Чепига, известен също като Руслан Баширов. В средата на февруари Bellingcat обяви името на друго лице, координатор на операцията в Солсбъри: генерал-майор Денис Сергеев, известен още като Сергей Федотов, възпитаник на Военно-дипломатическата академия.
Федотов е засечен да действа и в България. На 28 април 2015 г. той ръководи опита за отравяне на производителя на оръжие Емилиян Гебрев, който се смята за заплаха за руските интереси в региона. Синът му и един от ръководителите на предприятието също пострадаха. Всички те успяха да оцелеят. Българската прокуратура от своя страна потвърди подозренията за „агента на ГРУ“ на име Федотов, който е идвал в страната три пъти по време на тези събития.
В края на ноември 2019 г., продължавайки работа по неуспешната операция в България, Bellingcat, The Insider и германското списание Der Spiegel откриха псевдонимите на още шест агента от дивизия 29155: Владимир Попов, Николай Конихихин, Иван Лебедев, Данил Степанов, Сергей Павлов и Георги Горшков. Те са отговаряли за сигурността и логистиката.
Предполага се, че те са участвали в други операции, по-специално през 2014 г., в присъединяването на Крим и в кампанията за дестабилизиране на Молдова. Освен това Владимир Попов, очевидно е ръководил съвместна операция с друг агент - Едуард Шишмаков (известен още като Едуард Широков) срещу Черна гора в края на 2016 г.

Молба за сътрудничество

Според нашето разследване, един от тези агенти, Сергей Павлов, влезе в полезрението на британските разузнавателни служби в края на 2017 година. Появата му, може би, е била свързана с опита за отравяне на Сергей Скрипал, а самият той допълва триото на Александър Петров, Руслан Баширов и Сергей Федотов.
В случая „Скрипал“ Франция получи искане от Великобритания за сътрудничество. Властите искаха да се уверят, че здравето на хората не е застрашено поради излагане на остатъци от невротоксични газ.
Нашето разследване (информацията получи потвърждение от източници в специалните служби) даде възможност да се идентифицират още петима членове на звено 29155, които са в списъка на 15-мата агенти. Известни са само псевдонимите им: Александър Кулагин, Евгений Ларин, Тимур Нузиров, Наман Юсупов и Генадий Швец. Подобно на останалите членове на групата, те са се движили през територията на Франция и Горна Савоя и и са живели в страната.
Федотов, координатор на операцията в Солсбъри през 2018 г. и в София през 2015 г., пристига в Париж на 12 ноември 2014 г. Той остава във Франция до 1 декември същата година. През април 2016 г. той направи пътуване от Лондон до Лион и обратно.
На 9 септември 2017 г. Петров и Баширов (впоследствие пуснаха „Новичок“ в Солсбъри) пристигнаха в Париж от Москва. Седмица по-късно те взеха обратен полет, като преди това бяха в Горна Савоя. На 25 октомври 2017 г. се връщат в Париж, отново заминават за Горна Савоя, а на 4 ноември отлетяха за Москва от Женева. Те също направиха подобни пътувания през декември 2017 г. и през януари 2018 г.
В момента агентите за контраразузнаване на Франция, Великобритания и Швейцария не са успели да открият оръжията или съучастниците на заподозрените. Собствениците на магазините, които бяха посещавани многократно от агенти на ГРУ, бяха подложени на подробна проверка, но не бяха открити доказателства за евентуална тяхна вина.
Според висш представител на френското контраразузнаване, „най-вероятната” хипотеза в момента е, че Горна Савоя е „база на тайни операции в Европа на звено 29155”. Лесно достъпна, границата със Швейцария е чудесно уединено място за руснаците.
По време на престоя си във Франция членовете на отряд 29155 не са поддържали контакт с други клетки на ГРУ, например с отдел 26165, който се занимава с кибершпионаж. Агентите му също посетиха Швейцария и Горна Савоя, по-специално Анемас и Евиан.
Френското контраразузнаване хвърли светлина върху участието на звеното 26165 в хакерските операции на Световната антидопингова агенция в Швейцария в края на 2016 г. и през 2017 г. По същия начин убийците от ГРУ се въздържат от контакти с руски шпиони, които работят под дипломатическо прикритие в руските консулства и посолства във Франция.
Последната поява във Франция на агенти от списъка на отряд 29155 е от септември 2018 г. (седем месеца след отравянето на Скрипал). Впоследствие те вече не са попадали в полезрението на френското контраразузнаване.
По това време имената на някои от тях вече бяха публикувани в пресата. Освен това през 2018 г. е издадена европейска заповед за арест за Александър Петров, Руслан Баширов, Сергей Федотов и Сергей Павлов в рамките на разследването на инцидента в Солзбъри.

Превод и редакция: Тереза Герова