Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в европейския печат (Агенция „Фокус“)

06 декември 2019 | 09:19

***
Париж. Франция – страна, която традиционно се изправя пред улични протести и спонтанни бунтове, от години не беше ставала свидетел на мобилизация като тази, която в четвъртък доведе до парализация на икономиката и „наводняване“ на основните градове с протестиращи. Стотици хиляди французи протестираха срещу пенсионната реформа, докато стратегически сектори като транспорта бяха блокирани от стачка, която ще продължи и през следващите дни. Държавният глава Еманюел Макрон, засегнат от бунта на „жълтите жилетки“ преди година, търси отговор на кризата, без да се отказва от централния проект на своето председателство, коментират в редакцията на испанския национален ежедневник El Pais.
В цяла Франция над 800 000 души излязоха по улиците, включително 65 000 в Париж, според официални данни. Само 30% от училищата отвориха врати. Един от всеки четирима служители взе участие в стачката. 90% от железопътните линии на дълги разстояния не изпълняваха разписанието. В столицата бяха затворени 11 линии на метрото.
Намерението на Макрон да консолидира 42-те действащи пенсионни системи постави началото на организацията на протеста. Президентът, който след идването на власт през 2017 г. се застъпи за социалния диалог, се натъква на широко противопоставяне.
Парадоксът на това социално движение е, че се противопоставя на реформа, чието точно съдържание никой не знае. Това не е Макрон отпреди две години, когато наложи реформата в трудовото законодателство. Тогава нито синдикатите, нито опозицията успяха да засилят недоволството.
Това, което не постигнаха „жълтите жилетки“, сега се опитват синдикатите и партиите, подкрепени от безпокойството на милиони французи по отношение на бъдещето на пенсиите им.
Страхът на правителството и надеждата на стачкуващите и протестиращите е повтаряне на сценария от 1995 г. Тогава Жак Ширак беше президент на Франция, а премиер бе Ален Жупе, който насърчи пенсионната реформа, подобна на тази, предложена от Макрон и неговия премиер Едуар Филип. Последваха три седмици на демонстрации, в който взеха участие над един милион французи. В крайна сметка властите бяха принудени да отстъпят и да се откажат от планираните реформи.
Отговорът на Макрон и Филип е да изчакат и да видят как ще се развие ситуацията. Те не искат да бързат и докато се провеждат демонстрациите и част от страната стачкува, те избягват изявленията.
Вариантите на правителството са три. Единият е да се поддържа курсът, който някога пое Жупе. Вторият е правителството да се откаже от реформата. Третият и най-вероятен сценарий е адаптирането й, като се вземат предвид някои от аргументите на нейните противници. Посланието от Елисейския дворец е, че Макрон е „спокоен и решен да проведе тази реформа, да слуша и да се консултира“. Т.е. пенсионната реформа ще бъде проведена, но въпросът все още не е приключен.

***
Берлин/Москва. Поради подозрения за участие на Москва в убийството на грузински гражданин в Берлин, германското външно министерство изгони двама руски дипломати от страната, съобщава националният ежедневник Die Welt. В Берлин очакват мерки за възмездие, но в Москва може да се въздържат от такива, защото към настоящия момент са заинтересовани от подобряване на отношенията с ФРГ.
Разследването по случая се води от Федералната прокуратура в Карлсруе. Властите се придържат към версията, че през лятото е извършено убийство в берлински парк по предварителна договорка. Извършителят е идентифициран. Сега той е в следствения арест, но отказва да говори.
Предполага се, че Вадим Красиков е действал по нареждане на руската военна разузнавателна агенция - ГРУ. През август в центъра на Берлин той застреля грузински гражданин в гърба. Жертвата се е бил във войната в Чечения на страната на антируските сепаратисти. Поради това той става враг на Москва.
Според доклади официалните власти в Русия предоставили на заподозрения фалшив паспорт. Той е извършвал убийства и преди това: през 2013 г. в Москва. Ако се потвърдят обвиненията, че разузнавателните служби на Путин стоят зад убийството в Берлин, това ще бъде „завръщане към Студената война", заяви Армин Шустер, експерт по вътрешни работи от партията ХДС. Той изисква да се вземат мерки: „Тогава е необходимо да се разширят дейностите за контраразузнаване и разузнаване срещу Русия". Като начало Берлин обяви за персони нон грати двама руски дипломати. Това е „правилната стъпка", заяви германският канцлер Ангела Меркел в кулоарите на срещата на върха в НАТО.
Германското правителство вярва, че Москва ще отговори с огледални мерки, като изгони двама дипломати на Берлин от страната. Кореспондентът на изданието в Москва коментира: „По правило руснаците използват точно такива средства. Наричат го симетричен отговор. С други думи, Германия изгони двама руски дипломати от страната, така че трябва да очакваме, че двама дипломати на Берлин ще трябва да напуснат Русия. Това е норма, това е правилото, но е имало и случаи, когато Владимир Путин отказваше да задълбочи допълнително конфликта, защото това подкопава основните му интереси.
Владимир Путин е много заинтересован да подобри отношенията с Германия. Той се радва или бих казал е положително настроен относно срещата на върха за Украйна на 9 декември в Париж, защот ще се срещне с Меркел на нея. Напоследък Русия проявява готовност за сътрудничество.
И сега този инцидент с убийство в Берлин. За Путин това не е подходящият момент. Защо руският президент иска да подобри отношенията с Германия? Въпросът е в бизнеса, в двустранната търговия, в газопровода „Северен поток 2“, който скоро ще започне да функционира. Става въпрос за газ. Всичко това е много важно за Путин. И настоящият инцидент се превърна в пречка, така че е възможно той да откаже да експулсира германски дипломати“.

***
Будапеща. Унгария ще спре да блокира Украйна в НАТО само, след като правата на етническите унгарци в Закарпатието бъдат възстановени до нивото, на което са били преди приемането на езиковия закон от Киев, заяви първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто, цитиран от електронното издание Hungary Today.
Унгария има интерес Украйна да бъде стабилна, демократична и сигурна страна, каза той. Колкото по-силна и стабилна е Украйна, толкова по-добра е ситуацията за етническите унгарци в Закарпатието, каза той.
Правата на етническите унгарци са „сериозно нарушени“ при предишния президент и натискът върху тях продължава да нараства през последния период „по скрит начин, с помощта на украинската тайна полиция“, каза той.
Както заяви Сиярто, Унгария е дала ясно да се разбере, че ще отмени ветото, блокиращо присъединяването на Украйна към НАТО, ако правата на етническите унгарци в Закарпатието бъдат възстановени, както са били преди въвеждането на украинските закони за езиковото образование и използването на езици на малцинствата през 2016 и 2018 г. съответно.
„Ние не искаме нищо допълнително, не искаме повече права за етническите унгарци, само тези, които са имали преди“, каза той.

***
Рим. Най-популярната партия в Италия – „Лигата“ официално възобнови кампанията си за излизане от еврозоната. Икономическият съветник на евроскептичната формация Клаудио Борги, който е и председател на бюджетната комисия на италианския парламент, заяви, че „не е забранено“ да се обсъжда излизането от общата валута, когато това има подкрепата на „25,3% от избирателите“, пише европейската редакция Politico.
Лигата продължава да е най-популярната партия в страната с подкрепа от около 34%, въпреки че вече не е в правителството, след като през август лидера Матео Салвини я извади от коалицията с ляво-популисткото „Движение 5 Звезди“ с надеждата да предизвика предсрочни избори, но вместо това бившите му партньори избраха да се коалират с лявоцентристката проевропейска „Демократическа партия“ (ДП).
През последните седмици Салвини изрази опозиция срещу обновяването на спасителния фонд на еврозоната, което някои анализатори интерпретираха като знак, че партията се връща към кампанията си за излизане от еврото, която бе спряна, докато Салвини беше на власт.
„Моите идеи (за еврото) са добре известни, но не говорих за тях цяла година, докато бяхме в правителство, защото подписахме коалиционно споразумение с „5 Звезди“, където не бе споменато излизането от общата валута“, заяви Борги по местен телевизионен канал.
Салвини и Борги твърдят, че предложената реформа на спасителния фонд - Европейският механизъм за стабилност (ЕСМ) - би била вредна за Италия, защото ще определи по-строги условия за всяка финансова помощ. „5 Звезди“ подкрепиха позицията им, заплашвайки да блокират ратификацията на изменението на договора.
Италианският финансов министър Роберто Гуалтиери от ДП в сряда се опита да убеди колегите си от цялата еврозона да възобновят преговорите за промените.
Борги, попитан от POLITICO дали официално рестартира кампания на Italexit, каза: „Не се ли уморявате [журналистите] да играете един и същ трик през цялото време? Нашата позиция никога не се е променяла“.
Законодателят посочи писмен документ, в който се казва официалната позиция на лигата: „Ние информирахме [гражданите] за щетите, нанесени от единната валута преди всеки друг, и докато искаме да избегнем едностранни действия, ако други държави излязат с всеобхватни проекти за промяна на единната валута на ЕС, ние ще ги вземем предвид“.
Борги каза също, че всяка идея, подкрепена от голяма група хора, си струва да бъде обсъдена. Но той добави: „Очевидно има голяма разлика между това да кажем, че нещо трябва да се обсъжда и да се постигне мнозинство за него“.

***