Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Die Welt: Путин няма да отговори на експулсирането на руски дипломати от Германия - бизнесът е по-важен

06 декември 2019 | 08:53

Снимка: Wikipedia

Берлин/Москва. Поради подозрения за участие на Москва в убийството на грузински гражданин в Берлин, германското външно министерство изгони двама руски дипломати от страната, съобщава националният ежедневник Die Welt. В Берлин очакват мерки за възмездие, но в Москва може да се въздържат от такива, защото към настоящия момент са заинтересовани от подобряване на отношенията с ФРГ.

Разследването по случая се води от Федералната прокуратура в Карлсруе. Властите се придържат към версията, че през лятото е извършено убийство в берлински парк по предварителна договорка. Извършителят е идентифициран. Сега той е в следствения арест, но отказва да говори.
Предполага се, че Вадим Красиков е действал по нареждане на руската военна разузнавателна агенция - ГРУ. През август в центъра на Берлин той застреля грузински гражданин в гърба. Жертвата се е бил във войната в Чечения на страната на антируските сепаратисти. Поради това той става враг на Москва.

Според доклади официалните власти в Русия предоставили на заподозрения фалшив паспорт. Той е извършвал убийства и преди това: през 2013 г. в Москва. Ако се потвърдят обвиненията, че разузнавателните служби на Путин стоят зад убийството в Берлин, това ще бъде „завръщане към Студената война", заяви Армин Шустер, експерт по вътрешни работи от партията ХДС. Той изисква да се вземат мерки: „Тогава е необходимо да се разширят дейностите за контраразузнаване и разузнаване срещу Русия". Като начало Берлин обяви за персони нон грати двама руски дипломати. Това е „правилната стъпка", заяви германският канцлер Ангела Меркел в кулоарите на срещата на върха в НАТО.
Германското правителство вярва, че Москва ще отговори с огледални мерки, като изгони двама дипломати на Берлин от страната. Кореспондентът на изданието в Москва коментира: „По правило руснаците използват точно такива средства. Наричат го симетричен отговор. С други думи, Германия изгони двама руски дипломати от страната, така че трябва да очакваме, че двама дипломати на Берлин ще трябва да напуснат Русия. Това е норма, това е правилото, но е имало и случаи, когато Владимир Путин отказваше да задълбочи допълнително конфликта, защото това подкопава основните му интереси.

Владимир Путин е много заинтересован да подобри отношенията с Германия. Той се радва или бих казал е положително настроен относно срещата на върха за Украйна на 9 декември в Париж, защот ще се срещне с Меркел на нея. Напоследък Русия проявява готовност за сътрудничество.
И сега този инцидент с убийство в Берлин. За Путин това не е подходящият момент. Защо руският президент иска да подобри отношенията с Германия? Въпросът е в бизнеса, в двустранната търговия, в газопровода „Северен поток 2“, който скоро ще започне да функционира. Става въпрос за газ. Всичко това е много важно за Путин. И настоящият инцидент се превърна в пречка, така че е възможно той да откаже да експулсира германски дипломати“.


Превод и редакция: Тереза Герова