Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Hungary Today: Унгария ще продължи да блокира Украйна в НАТО, докато правата на етническите унгарци в Закарпатието не бъдат възстановени

06 декември 2019 | 08:14

Снимка: МИА

Будапеща. Унгария ще спре да блокира Украйна в НАТО само, след като правата на етническите унгарци в Закарпатието бъдат възстановени до нивото, на което са били преди приемането на езиковия закон от Киев, заяви първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто, цитиран от електронното издание Hungary Today.

Унгария има интерес Украйна да бъде стабилна, демократична и сигурна страна, каза той. Колкото по-силна и стабилна е Украйна, толкова по-добра е ситуацията за етническите унгарци в Закарпатието, каза той.

Правата на етническите унгарци са „сериозно нарушени“ при предишния президент и натискът върху тях продължава да нараства през последния период „по скрит начин, с помощта на украинската тайна полиция“, каза той.

Както заяви Сиярто, Унгария е дала ясно да се разбере, че ще отмени ветото, блокиращо присъединяването на Украйна към НАТО, ако правата на етническите унгарци в Закарпатието бъдат възстановени, както са били преди въвеждането на украинските закони за езиковото образование и използването на езици на малцинствата през 2016 и 2018 г. съответно.

„Ние не искаме нищо допълнително, не искаме повече права за етническите унгарци, само тези, които са имали преди“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов