Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от темите в британския печат

04 декември 2019 | 01:01

Снимка: Агенция "Фокус"

Лондон. Лидерът на британската лейбъристка партия Джереми Корбин се зарече да се изправи срещу американския президент Доналд Тръмп във връзка с търговската сделка между Великобритания и САЩ след Брекзит, след която много хора се страхуват, че ще настъпи поскъпване на лекарствата в страната, пише евроскептичното лондонско издание The Daily Express.

Корбин се зарече да се опълчи на президента след като Тръмп открито заяви, че „няма да докосва“ британското здравеопазване, „дори ако ни го дадете на тепсия“.
Въпреки това Корбин заяви на пред свои поддръжници, че ще предупреди Тръмп, че обществените услуги „не се продават“ по време на приема при кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, на който те ще присъстват. Това се случва след като Тръмп пристигна за срещата от високо равнище на НАТО в Лондон.

Забележките на президента Тръмп идват въпреки настояването му, че няма да се меси в изборите във Великобритания, докато е в страната.
Той каза, когато се приземи в Обединеното кралство, че няма какво да каже за изборите, но после се отметна и похвали премиерът Борис Джонсън за „страхотната работа“.

Корбин беше обвинен, че използва визитата на Тръмп за политически цели, след като той заяви, че е написал писмо до президента, в което иска от него да не се меси в здравеопазването на страната.
По-късно той заяви, че ще разговаря с Тръмп пред кралицата, като ще заяви пред него, че „нашите обществени услуги не са за продан“.
***

Лондон. Лейбъристката партия на Обединеното кралство беше помолена да даде „ясен отговор“ на въпроса дали тя е помогнала за разпространението на руска дезинформация по време на предизборната кампания в страната преди общите избори на 12 декември, пише британският вестник The Telegraph.

По-рано нейният лидер Джереми Корбин публикува секретен доклад, който използва за да отправи атаки срещу управляващата Консервативна партия във връзка с въпросите за Националната здравна служба на Обединеното кралство, но забрави да каже как го е получил.
След това независими анализатори заявиха, че тези документи съдържат „призрак на чуждо влияние“, тъй като са публикувани в интернет с помощта на методи, които носят белезите на предишната руска дезинформационна кампания.

Влиятелни консервативни депутати поискаха Корбин да обясни откъде е взел тези документи и цялата тази история идва на фона на страховете, че Москва се опитва да повлияе на предизборната кампания в страната. Консултантската компания, занимаваща се със социалните мрежи “Graphika“, работеща заедно с „Атлантическия съвет“, изследователски център в САЩ, заключи, че начинът, по който са публикувани правителствените документи носи белезите на дезинформационна кампания, наречена „Вторична инфекция“, която беше открита през юни 2019 г.

По време на „Вторичната инфекция“ бяха фабрикувани и изкривени документи, използвани за разпространение на фалшиви новини в Интернет. Тя беше реализирана с помощта на мрежа от акаунти в социалните мрежи, която според представители на „Фейсбук“ е създадена в Русия.
„Тези материали се появяват на един и същ набор от уебсайтове (като„ Вторична инфекция “), те използват един и същ тип акаунти и правят едни и същи грешки в езика. Това е или руска операция, или някой наистина иска тя да излежда като такава", каза Бен Нимо, ръководител на отдела за разследване на „Graphika“.

Докладът за „Graphika“, с който служителите на британското издание са успели да се запознаят, по-конкретно, гласи:
„Детайлите, съвпадащи с „Вторична инфекция “, не са достатъчни, за да дадат основателно указание за източника, но има твърде много от тях, за да кажем, че това е просто съвпадение. Това може да означава завръщането на автора на „Вторична инфекция“ или сложен опит от непознато лице да го имитира. “

Представители на лейбъристите отказаха да съобщят как са получили документите, които първоначално са се появили в сайта за онлайн дискусии „Reddit“, и се ограничиха с това да заявят, че „публикуването на тези документи очевидно е в обществен интерес“.

„Ако използват дезинформация, за да измислят плашещите си истории за (здравеопазването), които във всеки случай са неверни, тогава това говори много за самите тях“, каза Иън Дънкан Смит, бивш ръководител на Консервативната партия.
„Ако има някаква истина в този доклад, тогава възникват сериозни въпроси, на които Джереми Корбин и неговият екип трябва да отговорят“, добави той.

От своя страна представител на лейбъристката партия заяви, че правителството на Великобритания, а и на САЩ, все пак не отричат автентичността на документите.
„Нито правителството на Обединеното кралство, нито администрацията на САЩ отричат тяхната автентичност. Предвид това, което разкриват, не е изненадващо, че се правят опити да се размътва водата и да се скрие всичко, което е станало известно“, твърдят лейбъристите.
"Г-н Корбин спомена тези документи в писмо до Доналд Тръмп, в което поиска от американския президент да изключи въпроса за Националната здравна служба от всякакви търговски преговори с Обединеното кралство", казва още говорителят на лейбъристите.

Лиза-Мария Нодерт, научен сътрудник в проекта за компютърна пропаганда на Университета в Оксфорд, твърди, че ако Русия стои зад това „изтичане“, то нейната цел може да не е да помогне на конкретна партия.
„От руския сценарий знаем, че често тези неща не се правят за нещо или против нещо. Тяхната цел е да предизвикат объркване и да унищожат полето на политическото доверие“, каза тя.
***

Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обвини лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, че „се съюзява с враговете“ на страната, в деня, в който започва срещата от високо равнище на НАТО в столицата на Обединеното кралство, пише вестник London Evening Standard.

Премиерът осъди своя политически противник, заради подхода на Корбин спрямо НАТО. Алиансът отбелязва 70-годишнината си в срещата от високо равнище в Лондон, която ще продължи два дни.
Джонсън заяви, че най-близките съюзници на Великобритания са „много нервни“ спрямо перспективата Корбин да бъде избран за министър-председател в изборите в страната, които ще се проведат на 12 декември и го обвини в наивност, във връзка с риска от тероризъм, пред който Обединеното кралство е изправено.

Той дори предположи, че близки съюзници на Великобритания, като САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия може да престанат да си сътрудничат с Лондон, ако Корбин стане премиер.

„Всеки път, когато му се отвори възможност, той се съюзява с нашите врагове“, заяви Джонсън в интервю пред британски вестник.
„Много от нашите съюзници, включително „Петте очи“, са нервни във връзка с бъдещото ни сътрудничество“, добави той, като имаше предвид гореспоменатите държави.

Говорител на лейбъристите отвърна на коментарите на премиера, като от своя страна обвини управляващата Консервативна партия в това, че се опитва да „пази хората евтино“.
“Джереми Корбин винаги взема правилните решения, в интерес на мира и сигурността у нас и в чужбина и ще направи всичко необходимо и ефективно, за да осигури безопасността на британците“, каза говорителят.

„Истинската сигурност не идва просто от силни закони и разузнаване, тя идва и от ефективни публични услуги, които имат нужното финансиране. Не можеш просто да държиш хората в безопасност евтино“, добави той.
Коментарите на Джонсън бяха публикувани малко след като Доналд Тръмп кацна в Лондон за двудневната среща на НАТО.

Премиерът продължи да се фокусира върху своите предизборни призиви за по-сериозни наказания за терористите с обещанието, че ще работи по този въпрос ако спечели изборите, въпреки критиките на семействата на загиналите при нападението на Лондонския мост.
То беше извършено по-рано от Усман Хан, осъден и освободен за тероризъм, който наръга двама души и рани трима, преди да бъде застрелян от полицията в Лондон.

Джонсън заяви пред свои привърженици в Колчестър, че ако се върне на власт след изборите ще „спре ранното освобождаване и автоматичното пускане на свобода на сериозни и опасни престъпници и терористи“.
Родителите на загиналите в атаката в Лондон обаче осъдиха политизирането на темата.

Лейбъристите се опитаха да поставят във фокуса си и визитата на американския президент Доналд Тръмп и възможната търговска сделка със САЩ след Брекзит, по време на посещението на държавния глава.
Корбин публикува свое писмо до Тръмп, в което иска от него гаранции за това, че преговорите между Лондон и Вашингтон няма да доведат до увеличаването на цените на лекарствата в страната.
Той заяви пред журналисти в свой предизборен митинг, че под администрацията на лейбъристите, няма да има търговско споразумение със САЩ, което би довело до това.

„Аз давам ясно да се разбере, че няма да оставя нашите публични услуги да бъдат завзети от никой в чужбина“, добави той.
Този коментар идва малко след като бяха повдигнати въпроси, свързани с руската кампания за дезинформация, която много хора свързаха с доклада на лейбъристите, осъждащ търговското споразумение, което Джонсън и Тръмп планират.

На своя пресконференция по-рано, опозиционната партия заяви, че доклада доказва, че има план британското здравеопазване да бъде „продадено“ на САЩ.