Велико ТърновоВИЖ ВСИЧКИ

167 години от рождението на ген. Сава Муткуров ще бъдат отбелязани във Велико Търново на 4 декември

03 декември 2019 | 22:00

Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново. На 4 декември отбелязваме 167 години от рождението на ген. Сава Муткуров. Това каза за Радио „Фокус“ - Велико Търново проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново и председател на Инициативния комитет „Сава Муткуров“ в града. Той уточни, че датата ще бъде отбелязана с дарение на бюст на генерала за Регионалния исторически музей и изложба с негови вещи и ордени.

„Ген. Сава Муткуров е първият български генерал в следосвобожденска България. Той е завършил Военно училище в Русия, служил е в Руската армия и е участвал в боевете на Шипка като ротен командир в нея. След Освобождението е офицер в Румелийската милиция. Той е един от подстрекателите за акта на Съединение между България и Източна Румелия и неин военен стожер, тъй като със своите войски той прикрива турската граница и възпрепятства евентуално нападение от Турция. След това оглавява контрапреврата срещу Батенберг и е основен съратник на Стамболов. Става министър на войната в неговото правителство и под негово ръководство се изгражда съвременна българска армия“, каза проф. Камарашев.

Той отбеляза, че Инициативен комитет „Сава Муткуров, съставен от шест човека - представители на академичната общност и на НВУ „Васил Левски“, е развил идеята във Велико Търново да има паметник на бележития генерал и от септември месец това вече е факт. „Много се радвам, че Велико Търново вече има паметник на първия български генерал. Той краси парк „Марно поле“, защото е изключително изящен и е направен от един велик италиански скулптор“, допълни проф. Камарашев.

„Фокус“ припомня, че мраморният бюст-паметник е дарение на историческата и духовната ни столица от семейството на правнука на ген. Муткуров Александър Кирков. При реставрацията на бюста, изработен преди 125 години, се оказало, че е дело на известен италиански скулптор. В края на миналата година университетски преподаватели, офицери, общественици и граждани на Велико Търново се обединиха в Инициативен комитет и започнаха да събират пари за изграждането на първия паметник на първия български генерал Сава Муткуров. Инициативата се увенча с успех, сумата беше събрана и изработването на паметника започна, но малко преди Деня на храбростта - 6 май, събитията придобиха неочакван обрат. Семейството на Александър Кирков, правнук на генерал Муткуров, дари на Велико Търново неговия мраморен бюст. 60 години скулптурата е съхранявана в гаража на семейството, след като е била демонтирана след вандалско поругаване на гроба на генерал Муткуров в софийската църква „Свети Спас“.

Рени АТАНАСОВА