Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Hill: Напрегнати разговори между Тръмп и Макрон, френският лидер настоява, че „Ислямска държава“ не е победена

03 декември 2019 | 21:43

Снимка: АФП

Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският държавен глава Еманюел Макрон проведоха напрегнат разговор в кулоарите на срещата на лидерите на страните от НАТО в Лондон, като американският лидер дори предложи да изпрати „членове на Ислямска държава“ в Париж, ако е нужно, пише вашингтонският вестник The Hill.

„Искаш ли малко членове на „Ислямска държава“? Мога да ти ги дам“, пошегува се Тръмп по време на срещата, която беше излъчена на живо от множество телевизии.
„Можеш да вземеш всеки, който поискаш“, добави той с усмивка.

„Нека сме сериозни“, отговори строго Макрон, като заяви, че повечето от членовете в групировката идват от Сирия, Ирак и Иран и отхвърли общото твърдение на Тръмп, че организацията е победена.
По-рано американският президент неколкократно се оплакваше, че страните от Европейския съюз не желаят да приемат обратно свои граждани – членове на „Ислямска държава“, които САЩ са пленили.

Френският президент обаче настоя, че броят европейски граждани в групировката е „малка“ част от целия проблем в дестабилизацията на региона. Той освен това беше непреклонен, че организацията не е била победена, в противоречие с твърденията на Тръмп.
„Смятам, че приоритет номер едно, защото не е довършено, е че трябва да се отървем от Ислямска държава“, каза Макрон.

Малко преди срещата администрацията на Тръмп обяви, че е готова да наложи стопроцентово мито върху вината и други продукти от Франция. Този ход идва като отговор на оплакванията за френски мита върху американски технологични компании.

Плеядата от спорове между двамата лидери се изигра изцяло по време на 40-минутната среща, която дойде часове след като Тръмп нарече критичните коментари на Макрон за НАТО „обидни“. Студеният тон на президента беше далеч от топлите прегръдки, които двамата си размениха по време на срещите помежду им в последните две години.

Тръмп подчерта също така „много добрите взаимоотношения“, които има с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, след като Макрон отбеляза неразбирателствата между Анкара и останалите страни от НАТО във връзка с тяхната дефиниция за тероризма. По конкретно става дума за недоволството на Турция във връзка с отказа на НАТО да признае кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), които участваха активно в кампанията срещу „Ислямска държава“ за терористична организация. Анкара смята ОНС за такава, заради връзките й с „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК). Тя дълги години води кампания за независимост на населените с кюрди територии на Турция, като през това време често е прибягвала и до насилие.

„Мога само да кажа, че сме в много добри взаимоотношения с Турция и президентът Ердоган“, каза Тръмп, попитан за статута на Анкара в НАТО.
Макрон бързо се намеси и заяви, че Алиансът е „загубил сътрудничеството си с Турция“.

Френският президент настоя за „изясняване“ от Анкара за това как може тя да е член на НАТО и в същото време да закупува руски системи за противовъздушна отбрана С-400.
Той освен това каза, че Турция иска да „взриви“ срещата на Алианса, ако другите негови членове не признаят вижданията й за терористичните групировки.

Когато Тръмп намекна, че неговият предшественик на президентския, демократът Барак Обама, е част от причината Турция да купува С-400, като не се е съгласил да й продаде еквивалентни американски системи „Пейтриът“, Макрон отвърна, като каза, че Анкара е направила „собствено решение“, след като Европа е предложила и друга опция, съвместима с НАТО.

По-рано Макрон защити коментарите си за „мозъчната смърт“ на НАТО, като заяви, че трябва много неща още да се изяснят и Алиансът не е само пари и споделяне на финансовата тежест.
„Трябва да сме ясни за фундаменталните неща, които НАТО трябва да е“, каза той.

Превод и редакция: Теодор Пенев