Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Елена Поптодорова, Асоциацията на Атлантическия договор: За пръв път Китай ще бъде посочен като заплаха за сигурността на НАТО

03 декември 2019 | 21:08

Снимка: Генерално консулство Ню Йорк

София. Срещата на НАТО в Лондон цели да покаже единството на пакта. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ посланик Елена Поптодорова, вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор. Тя обясни, че в Алианса има спорове, но той остава стабилен и стъпва на договореност. Тя добави, че основните заплахи пред НАТО идват от руското агресивно поведение в района на Черно море и засилващото се напористо поведение на Китай.

„Ще има специална част от дискусията посветена на Китай, защото за първи път Китай ще бъде посочен като заплаха за сигурността на пакта. Всички си даваме сметка, че НАТО няма как да навлезе в Южнокитайско море, но Китай навлиза в трансатлантическата зона. И то през инфраструктура, с високи технологии, дигитална инфраструктура със 5G. Китай е в Африка, в Арктика, в киберпространството“, допълни вицепрезидентът на Асоциацията на атлантическия договор.

Елена Поптодорова каза още, че основните въпросителни идват около поведението на френският президент Еманюел Макрон, турският Реджеп Таип Ердоган и американският Доналд Тръмп. Според нея Макрон използва чувствителни теми за НАТО с вътрешнополитическа цел.

Цоня СЪБЧЕВА