ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Валери Симеонов, НФСБ: Необходимо е повишаване на пенсиите, за да се прескочи прага на бедност

03 декември 2019 | 20:46

Снимка: "Фейсбук" профил на Валери Симеонов

София. Необходимо е повишаване на пенсиите, за да се прескочи прага на бедност. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той обясни, че основното разминаване между Обединени патриоти и ГЕРБ по темата за пенсионното осигуряване е минималната пенсия. Симеонов добави, че партията му е внесла Закон за възрастните хора, в който е заложено повишаване на доходите им чрез системата за социални помощи.

„След като имаме проблеми с пенсиите, сме внесли Закона за възрастните хора, където залагаме компенсирането на по-ниските пенсии на хората, които са с трудов стаж. Говоря и със възраст. Не говоря за нетрудови пенсии - пенсии, които са социални. Говоря за хора, които са работили цял живот и са давали своя принос, давали са от своите заплати. Но там да можем да постигнем повишаване на общите им доходи през системата за социални помощи със стремеж за постигане на линията на прага на бедност от 363лв“, допълни лидерът на НФСБ.

Валери Симеонов каза още, че в предложението се предвиждат мерки, свързани с реализацията на възрастните хора, възможността им да полагат допълнителен труд и облекчения при заплащането на осигуровки, защото така хората извън трудова възраст ще могат да работят.

Цоня СЪБЧЕВА