ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Рокади в кабинета (ОБЗОР)

03 декември 2019 | 20:12

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Парламентът гласува рокади в кабинета. Депутатите приеха оставката на Бисер Петков като министър на труда и социалната политика и на негово място избраха Деница Сачева за министър. „За“ персоналните промени в Министерски съвет гласуваха 114 народни представители, „Против“ 106 и „въздържали се“ 3-ма. Дебатът по проекта на решение продължи 2 часа.

Малко преди да бъде избрана Деница Сачева заяви, че джендър анкетата е въведена преди пет години от министър на БСП и отменена от министър на ГЕРБ. Тя посочи, че е против насилието над жени и деца и за традиционното семейство.
Сачева трябваше да коментира своята гледна точка, тъй като бе повдигнат въпросът за Истанбулската конвенция и джендър идеологията.
„Ние от "Атака" ще гласуваме против Деница Сачева за министър“, каза народният представител от „Атака“ Десислав Чуколов. Той посочи, че кандидатът за поста министър на труда и социалната политика Деница Сачева трябва да отговори на въпроси за Истанбулската конвенция. „Позицията на „Атака“ е ясна ние настояваме Законът за социалните услуги да бъде отменен. „Искаме да чуем и позицията на г-жа Сачева. Също така за Истанбулската конвенция“, допълни още депутатът.

От БСП заявиха, че с нейния избор джендър идеологията се връща на политическото поле. В рамките на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всеки един от присъстващите министри да излезе и да каже защо не може да работи с Бисер Петков. "Колеги, вие дали прочетохте решението за смяната на министри. Някъде да сте видели мотиви. Тук няма нито една дума - мотиви. Единствените думи на премиера за смяната са, че никой министър в кабинета не иска да работи с Бисер Петков. Уважаеми г-н Дончев, по-страшно нещо от високия тон в политиката е мълчанието в политиката. Вашата група мълчи вече час и половина", каза Нинова.

От ГЕРБ обвиниха Корнелия Нинова, че прави манипулации по изключително чувствителна тема. "Имаме нужда от министър, който да работи с екип, имайки възможността първо да чува достатъчно добре, да може да взема решение и да бъде в постоянен диалог и комуникация с всички онези засегнати страни", каза депутатът от ГЕРБ Николай Сираков. Според него Деница Сачева би могла да се справи с това предизвикателство в новата ситуация. "Аз го приемам като надграждаме с други умения, не по-добри, не по-лоши, а други в ситуацията, в която се намираме сега", допълни още депутатът от ГЕРБ.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов увери, че министърът ще изпълнява управленската програма и увери, че няма да има залитания. „Имам чувството, че присъствам не на избор на министър, а на папа. Защо пак тази истерия? Защо е този негативизъм? Защо е това отрицание? В края на краищата министърът е представител на една от управляващите партии и той е длъжен да изпълнява програмата за управления. Не му вменявайте чак такива възможности да извършва мащабни вселенски злодейства като Дарт Вейдър", каза още Симеонов. Симеонов.

От ДПС заявиха, че няма да подкрепят рокадите в кабинета, защото според тях смяната на министър на принципа „стани да седна“ няма да реши проблемите.

Деница КИТАНОВА