Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Telegraph: Лейбъристката партия е обвинена в разпространяване на руска дезинформация

03 декември 2019 | 19:59

Снимка: ITV

Лондон. Лейбъристката партия на Обединеното кралство беше помолена да даде „ясен отговор“ на въпроса дали тя е помогнала за разпространението на руска дезинформация по време на предизборната кампания в страната преди общите избори на 12 декември, пише британският вестник The Telegraph.

По-рано нейният лидер Джереми Корбин публикува секретен доклад, който използва за да отправи атаки срещу управляващата Консервативна партия във връзка с въпросите за Националната здравна служба на Обединеното кралство, но забрави да каже как го е получил.
След това независими анализатори заявиха, че тези документи съдържат „призрак на чуждо влияние“, тъй като са публикувани в интернет с помощта на методи, които носят белезите на предишната руска дезинформационна кампания.

Влиятелни консервативни депутати поискаха Корбин да обясни откъде е взел тези документи и цялата тази история идва на фона на страховете, че Москва се опитва да повлияе на предизборната кампания в страната. Консултантската компания, занимаваща се със социалните мрежи “Graphika“, работеща заедно с „Атлантическия съвет“, изследователски център в САЩ, заключи, че начинът, по който са публикувани правителствените документи носи белезите на дезинформационна кампания, наречена „Вторична инфекция“, която беше открита през юни 2019 г.

По време на „Вторичната инфекция“ бяха фабрикувани и изкривени документи, използвани за разпространение на фалшиви новини в Интернет. Тя беше реализирана с помощта на мрежа от акаунти в социалните мрежи, която според представители на „Фейсбук“ е създадена в Русия.
„Тези материали се появяват на един и същ набор от уебсайтове (като„ Вторична инфекция “), те използват един и същ тип акаунти и правят едни и същи грешки в езика. Това е или руска операция, или някой наистина иска тя да излежда като такава", каза Бен Нимо, ръководител на отдела за разследване на „Graphika“.

Докладът за „Graphika“, с който служителите на британското издание са успели да се запознаят, по-конкретно, гласи:
„Детайлите, съвпадащи с „Вторична инфекция “, не са достатъчни, за да дадат основателно указание за източника, но има твърде много от тях, за да кажем, че това е просто съвпадение. Това може да означава завръщането на автора на „Вторична инфекция“ или сложен опит от непознато лице да го имитира. “

Представители на лейбъристите отказаха да съобщят как са получили документите, които първоначално са се появили в сайта за онлайн дискусии „Reddit“, и се ограничиха с това да заявят, че „публикуването на тези документи очевидно е в обществен интерес“.

„Ако използват дезинформация, за да измислят плашещите си истории за (здравеопазването), които във всеки случай са неверни, тогава това говори много за самите тях“, каза Иън Дънкан Смит, бивш ръководител на Консервативната партия.
„Ако има някаква истина в този доклад, тогава възникват сериозни въпроси, на които Джереми Корбин и неговият екип трябва да отговорят“, добави той.

От своя страна представител на лейбъристката партия заяви, че правителството на Великобритания, а и на САЩ, все пак не отричат автентичността на документите.
„Нито правителството на Обединеното кралство, нито администрацията на САЩ отричат тяхната автентичност. Предвид това, което разкриват, не е изненадващо, че се правят опити да се размътва водата и да се скрие всичко, което е станало известно“, твърдят лейбъристите.
"Г-н Корбин спомена тези документи в писмо до Доналд Тръмп, в което поиска от американския президент да изключи въпроса за Националната здравна служба от всякакви търговски преговори с Обединеното кралство", казва още говорителят на лейбъристите.

Лиза-Мария Нодерт, научен сътрудник в проекта за компютърна пропаганда на Университета в Оксфорд, твърди, че ако Русия стои зад това „изтичане“, то нейната цел може да не е да помогне на конкретна партия.
„От руския сценарий знаем, че често тези неща не се правят за нещо или против нещо. Тяхната цел е да предизвикат объркване и да унищожат полето на политическото доверие“, каза тя.

Превод и редакция: Теодор Пенев