ЗдравеопазванеВИЖ ВСИЧКИ

Валери Симеонов, НФСБ: Премахването на монопола на НЗОК ще доведе до понижаването на цените в здравеопазването

03 декември 2019 | 19:34

Снимка: НФСБ

София. Премахването на монопола на НЗОК ще доведе до понижаването на цените в здравеопазването. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, по повод приемането на бюджета на касата за следващата година. Той подчерта, че е необходимо създаването на по-голям брой частни здравноосигурителни каси.

„Настоявахме още от 2014 г. от предното Народно събрание за сваляне на монопола на Здравноосигурителната каса и за даване възможност за повече и по-голям брой, включително частни здравноосигурителни каси, така че да има конкуренция, защото конкуренцията винаги води до понижаване на цените“, подчерта зам.-председателят на Народното събрание.

Симеонов добави, че основната спорна линия при обсъждането на бюджета на касата е разпределението на допълнителните 400 млн. лв. финансиране.

„Половината от тези средства, около 200млн. ще бъдат в болничната помощ. Разбирайте за клинични пътеки и останалата половина ще бъда за GP-тата, за специалистите в поликлиниката, доболничната помощ, централната медицина, лекарствата и медицинските изделия“, обясни лидерът на НФСБ.

Според него е по-важно да се инвестира в доболничната помощ, която включва профилактика и предварителни прегледи, защото ще се намали броят заболели.

Цоня СЪБЧЕВА