Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

London Evening Standard: Борис Джонсън обвини Джереми Корбин, че се „съюзява с враговете“ на Великобритания

03 декември 2019 | 17:17

Снимка: ITV

Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обвини лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, че „се съюзява с враговете“ на страната, в деня, в който започва срещата от високо равнище на НАТО в столицата на Обединеното кралство, пише вестник London Evening Standard.

Премиерът осъди своя политически противник, заради подхода на Корбин спрямо НАТО. Алиансът отбелязва 70-годишнината си в срещата от високо равнище в Лондон, която ще продължи два дни.
Джонсън заяви, че най-близките съюзници на Великобритания са „много нервни“ спрямо перспективата Корбин да бъде избран за министър-председател в изборите в страната, които ще се проведат на 12 декември и го обвини в наивност, във връзка с риска от тероризъм, пред който Обединеното кралство е изправено.

Той дори предположи, че близки съюзници на Великобритания, като САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия може да престанат да си сътрудничат с Лондон, ако Корбин стане премиер.

„Всеки път, когато му се отвори възможност, той се съюзява с нашите врагове“, заяви Джонсън в интервю пред британски вестник.
„Много от нашите съюзници, включително „Петте очи“, са нервни във връзка с бъдещото ни сътрудничество“, добави той, като имаше предвид гореспоменатите държави.

Говорител на лейбъристите отвърна на коментарите на премиера, като от своя страна обвини управляващата Консервативна партия в това, че се опитва да „пази хората евтино“.
“Джереми Корбин винаги взема правилните решения, в интерес на мира и сигурността у нас и в чужбина и ще направи всичко необходимо и ефективно, за да осигури безопасността на британците“, каза говорителят.

„Истинската сигурност не идва просто от силни закони и разузнаване, тя идва и от ефективни публични услуги, които имат нужното финансиране. Не можеш просто да държиш хората в безопасност евтино“, добави той.
Коментарите на Джонсън бяха публикувани малко след като Доналд Тръмп кацна в Лондон за двудневната среща на НАТО.

Премиерът продължи да се фокусира върху своите предизборни призиви за по-сериозни наказания за терористите с обещанието, че ще работи по този въпрос ако спечели изборите, въпреки критиките на семействата на загиналите при нападението на Лондонския мост.
То беше извършено по-рано от Усман Хан, осъден и освободен за тероризъм, който наръга двама души и рани трима, преди да бъде застрелян от полицията в Лондон.

Джонсън заяви пред свои привърженици в Колчестър, че ако се върне на власт след изборите ще „спре ранното освобождаване и автоматичното пускане на свобода на сериозни и опасни престъпници и терористи“.
Родителите на загиналите в атаката в Лондон обаче осъдиха политизирането на темата.

Лейбъристите се опитаха да поставят във фокуса си и визитата на американския президент Доналд Тръмп и възможната търговска сделка със САЩ след Брекзит, по време на посещението на държавния глава.
Корбин публикува свое писмо до Тръмп, в което иска от него гаранции за това, че преговорите между Лондон и Вашингтон няма да доведат до увеличаването на цените на лекарствата в страната.
Той заяви пред журналисти в свой предизборен митинг, че под администрацията на лейбъристите, няма да има търговско споразумение със САЩ, което би довело до това.

„Аз давам ясно да се разбере, че няма да оставя нашите публични услуги да бъдат завзети от никой в чужбина“, добави той.
Този коментар идва малко след като бяха повдигнати въпроси, свързани с руската кампания за дезинформация, която много хора свързаха с доклада на лейбъристите, осъждащ търговското споразумение, което Джонсън и Тръмп планират.

На своя пресконференция по-рано, опозиционната партия заяви, че доклада доказва, че има план британското здравеопазване да бъде „продадено“ на САЩ.

Превод и редакция: Теодор Пенев